Skoči do osrednje vsebine

Osrednja državna počastitev dneva državnosti

V soboto, 24. junija 2023, je na Kongresnem trgu v Ljubljani potekala osrednja državna počastitev dneva državnosti. Slavnostna govornica je bila predsednica Republike Slovenije dr. Nataša Pirc Musar. Umetniški del državne slovesnosti je pripravil režiser in scenograf mag. Matej Filipčič.
Občinstvo sedi na Kongresnem trgu. Nataša Pirc Musar ima na odru govor.

Državna proslava ob dnevu državnosti. | Avtor: Bobo

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je na proslavi ob dnevu državnosti poudarila, da država ni le peščica voditeljev, temveč ljudje. Zato se moramo vsi zavzemati za človeku prijazno državo. "Več ko nas je, ki v srcu dobro mislimo, lažje nam bo vsem opravljati svoje naloge in soustvarjati državo, kakršno si želimo in tudi zaslužimo," je dejala.

Izhodiščna tema letošnje državne proslave ob dnevu državnosti je bila podnebna in okoljska kriza ter vprašanje, kako lahko razmišljamo o odnosu med naravo in državnostjo. Predpostavka ustvarjalnega procesa avtorjev programa proslave je, da se bo državnost, ki se je v preteklosti običajno vzpostavljala skozi nacionalno zgodovino in kulturo, zaradi podnebne krize v prihodnje morala utemeljevati tudi skozi prevrednoten odnos do narave.

Pod besedila se podpisujejo Irena Štaudohar, dr. Tomaž Grušovnik in Žiga Kump, pod video Jasna Hribernik, Špela Kožar in Nejc Trampuž, posebno dragoceni so tudi posnetki narave Mateja Vraniča.

V umetniškem delu proslave so nastopili pevci Zvezdana Novaković, Nina Strnad, Raiven, Boštjan Dermol, Ana Bezjak, Matevž Šalehar – Hamo, Masayah in Magnifico, igralci Jana Zupančič, Tina Resman, Matevž Sluga in Filip Štepec, plesalci v koreografiji Žigana Krajnčana, glasbena zasedba pod vodstvom Matije Krečiča, moški oktet in Mladinski pevski zbor RTV Slovenija.

Na proslavi so sodelovali tudi zastavonoše, praporščaki in nosilci bojnih zastav Slovenske vojske, Slovenske policije ter veteranskih in domoljubnih društev ter Policijski orkester in Garda Slovenske vojske.

Urad Vlade Republike Slovenije za komuniciranje je zagotovil medijsko logistiko.