Skoči do osrednje vsebine

Sestanek SNAV o dogodkih v Ruski federaciji

V luči včerajšnjih dogodkih v Ruski federaciji se je danes v ožji sestavi sestal Svet za nacionalno varnost.
Predsednik vlade Robert Golob

Predsednik vlade Robert Golob | Avtor: KPV

Udeležili so se ga predsednik vlade, kot njegov predsedujoči, ministrica za zunanje in evropske zadeve, minister za obrambo, minister za notranje zadeve, ministrica za infrastrukturo, direktor Slovenske obveščevalno varnostne agencije ter državni sekretar v KPV za nacionalno in mednarodno varnost, ki je tudi vodja sekretariata Sveta za nacionalno varnost.

Sodelujoči so ugotovili, da za Slovenijo ni neposrednih nacionalno varnostnih implikacij zadnjih dogodkov v Ruski federaciji. Zaradi nastalega položaja slovenski državljani niso bili ogroženi, slovensko veleposlaništvo v Moskvi pa še naprej normalno deluje.

Po mnenju članov Sveta za nacionalno varnost včerajšnji dogodki predvsem nazorno pričajo o tem, kakšno nevarnost ta nepotrebna vojna predstavlja za celotno mednarodno skupnost. "Glavni razlog, da smo bili včeraj vsi pozorni na to, kaj se dogaja v Rusiji, je namreč posledica dejstva, da gre za jedrsko velesilo. Tudi zaradi vsega tega ponovno pozivamo rusko stran, da upošteva nedavno sprejeto resolucijo Generalne skupščine OZN," je povedal dr. Andrej Benedejčič in dodal: "To pa pomeni takojšnji, popolni in brezpogojni umik ruskih sil ter celovit, pravičen in trajni mir v Ukrajini."