Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Štucin na konzultacijah v Københavnu

Državni sekretar Marko Štucin je v Københavnu opravil dvostranske konzultacije z državnim sekretarjem za evropske zadeve in Arktiko na danskem Ministrstvu za zunanje zadeve Carstenom Grønbech-Jensenom. Opravil je tudi pogovore z direktorico za evropske zadeve v kabinetu predsednice vlade Ido Hannibal in s predsedujočim Odboru za evropske zadeve v danskem parlamentu Nielsom Flemming Hansenom.

Državni sekretar Štucin je v pogovorih poudaril pomen krepitve političnega dialoga in dvostranskega sodelovanja med Slovenijo in Dansko. Med temami pogovorov so bile tudi aktualne razmere v Ukrajini, tem kontekstu je bil izpostavljen pomen nadaljne vsestranske pomoči Ukrajini. Državni sekretar Štucin je ob tem poudaril, da bo Slovenija kot nedavno izvoljena članica Varnostnega sveta Združenih narodov za obdobje 2024 – 2025 delovala odgovorno in si prizadevala za konstruktivno sodelovanje pri reševanju najbolj perečih izzivov.

V razpravi o Zahodnem Balkanu je državni sekretar Štucin opozoril na pomen nadaljnjih prizadevanj EU v tej regiji. "Slovenija zagovarja širitev EU na države Zahodnega Balkana, saj se s tem zagotavlja stabilnost v regiji, kar je še posebej pomembno v trenutnih nestabilnih geopolitičnih razmerah," je povedal državni sekretar Štucin.

Sogovorniki so posebno pozornost namenili še vprašanju konkurenčnosti EU, ekonomskemu upravljanju in vmesnemu pregledu večletnega finančnega okvirja. Izmenjani so bili pogledi glede možnosti učinkovitejšega odločanja na področju skupne zunanje in varnostne politike EU. Razpravljali so tudi o zelenemu prehodu, energetski varnosti, zunanji in notranji dimenziji migracijske problematike. Državni sekretar Štucin je pri tem posebej poudaril pomen polnega delovanja schengena in odprave notranjega nadzora na mejah. S sogovorniki se je strinjal tudi o pomembnosti spoštovanja vladavine prava, ki je ena prednostnih nalog slovenske vlade.