Skoči do osrednje vsebine

Sodelovanje in izmenjava dobrih praks med slovenskim in hrvaškim ministrstvom za javno upravo

Ministrstvo za javno upravo je danes gostilo bilateralni študijski obisk predstavnikov Ministrstva za pravosodje in upravo Republike Hrvaške. Tovrstni obisk je nadaljevanje dobrega sodelovanja med ministrstvoma, pristojnima za javno upravo, ki je bilo izpostavljeno tudi ob zadnjem delovnem obisku ministrice Sanje Ajanović Hovnik pri hrvaškem ministru dr. Ivanu Malenici.
Sejna soba, v njej predstavniki strokovnih služb obeh ministrstev razpravljajo. Sedijo za mizo.

S kolegi Ministrstva za pravosodje in upravo Republike Hrvaške o rešitvah in orodjih za zagotavljanje kakovostnih javnih storitev | Avtor: Ministrstvo za javno upravo

1 / 2

V prvem delu srečanja je tekla poglobljena razprava o rešitvah in orodjih za upravljanje kakovosti in procesov v javni upravi.

Generalna direktorica Direktorata za kakovost Eva Treven je podrobno predstavila dobre prakse in smernice in izhodišča za nadaljnji razvoj zagotavljanja kakovostnega zakonodajnega okolja ter orodij in metod s ciljem zmanjšanja administrativnih ovir, čemur je namenjen portal Stop Birokraciji. Izpostavila je tudi projekt Inovativen.si, katerega namen je z inovativnimi pristopi v javni upravi povečati učinkovitost in kakovost dela. Predstavniki hrvaškega ministrstva so slovenskim kolegom predstavili projekt uvajanja kakovosti v hrvaško javno upravo ter optimizacijo in standardizacijo poslovnih procesov.

Tematika študijskega obiska pa je bila tudi izmenjava izkušenj in dobrih praks hibridnega načina dela v javni upravi, kjer je sodeloval generalni direktor Direktorata za javni sektor Peter Pogačar. Predstavnica Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Darija Perše Zoretič pa je predstavila Direktivo (EU) 2019/1158 o usklajevanju poklicnega in zasebnega življenja staršev in oskrbovalcev.

Kot omenjeno je študijski obisk nadaljevanje krepitve sodelovanja obeh držav pri prizadevanjih za zagotavljanje kakovostnih javnih storitev, ki sta ga na aprilskem srečanju v Zagrebu vzpostavila ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik in hrvaški minister za pravosodje in upravo Republike Hrvaške dr. Ivan Malenica.