Skoči do osrednje vsebine

Članstvo Slovenije v Varnostnem svetu je velika odgovornost in priložnost

Podpredsednica vlade in ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon je na današnji skupni novinarski konferenci predsednice republike Nataše Pirc Musar in predsednika vlade Roberta Goloba po izvolitvi Slovenije za nestalno članico Varnostnega sveta Organizacije združenih narodov (VS OZN) izpostavila vsebinske prioritete članstva.
Ministrica Fajon na novinarski konferenci, stoji za govorniškim pultom

Ministrica Fajon na novinarski konferenci | Avtor: Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve

1 / 2

Slovenija je bila na tajnih volitvah v Generalni skupščini OZN v torek, 6. junija, s 153 glasovi držav oziroma z močno večino v prvem krogu izvoljena kot predstavnica Vzhodnoevropske volilne skupine na mesto nestalne članice VS OZN za obdobje 2024-2025. "Zaupanje držav članic v Slovenijo pomeni tudi veliko odgovornost in spodbudo, da v času članstva dosežemo napredek na temah, ki smo jih slišali in obravnavali v pogovorih s predstavniki tujih držav," je na novinarski konferenci povedala ministrica Fajon, ki se je med kampanjo za članstvo v obdobju zadnjega leta osebno srečala s predstavniki približno 150 držav.

"Tema, ki je bila najbolj izpostavljena v pogovorih, je bila potreba po dialogu in po krepitvi zaupanja. Vse prepogost je namreč občutek, da nekatere države odločajo o usodi drugih, brez posvetovanja z zadevnimi državami in njihovimi sosedami in brez razumevanja lokalnega okolja," je povedala ministrica. Ob tem je izrazila prepričanje, da bomo kot država, ki zagovarja dialog, mir, varnost in stabilnost v močno razdeljenem svetu znali najti ustrezne rešitve.

Slovenija bo v obdobju dveh let svojega članstva v VS OZN posebno pozornost posvetila skupnim temam, "ki države članice povezujejo, ne razdvajajo," in sicer okoljske teme (podnebne spremembe, vodna diplomacija) in njihov učinek na varnost, prehransko in energetsko varnost, zaščito civilistov in najbolj ranljivih skupin prebivalstva v konfliktih, zagotavljanje enakopravnosti spolov na varnostnem, političnem in gospodarskem področju oz. opolnomočenju žensk. Slovenija si bo na agendo OZN prizadevala umestiti tudi vprašanje učinkovitosti mirovnih operacij, kar so kot prednostno skrb izrazile zlasti afriške države. Prav tako ne bo mogoče mimo varnostne situacije na Zahodnem Balkanu. Za ohranitev učinkovitosti tega najpomembnejšega organa OZN pa bo ključna tudi razprava o reformi VS.

Ministrica Fajon je nanizala nadaljnje korake do zasedbe mesta nestalne članice v Varnostnem svetu: "V prihodnjih tednih in mesecih sledijo številna posvetovanja na delovni in politični ravni, tako s stalnimi in izvoljenimi članicami VS OZN, tistimi članicami, ki bodo konec leta zapustile VS, ter številnimi drugimi, ki izražajo interes za stik s Slovenijo," je dejala.

V Ministrstvu za zunanje in evropske zadeve bo oblikovana posebna koordinacijska skupina za priprave na članstvo in samo članstvo v VS OZN, kadrovsko bodo okrepljeni sektorji in službe, ki pokrivajo teme na agendi VS, še dodatno pa bo okrepljeno Stalno predstavništvo v New Yorku, ki bo dnevno izvajalo naloge v zvezi s članstvom v VS OZN.