Skoči do osrednje vsebine

Inšpektor hotelu Delfin izdal že drugo odločbo

Po prvi odločbi, s katero je okoljski inšpektor hotelu Delfin odredil ukrepe za preprečitev nadaljnjega obremenjevanja okolja, je zaradi ugotovljenih kršitev Uredbe o skladiščenju nevarnih tekočin v nepremičnih skladiščnih izdal še drugo odločbo.

Z drugo odločbo je hotelu Delfin naložil, da mora zagotoviti preverjanje ukrepov za preprečevanje iztekanja nevarnih tekočin iz podzemnega nepremičnega rezervoarja (občasni pregled in prvi pregled izpraznjenega nepremičnega rezervoarja), ki jih lahko preverja le akreditiran izvajalec preverjanja, in popraviti načrt ravnanja z nevarnimi tekočinami, s katerim se določijo ukrepi za preprečevanje iztekanja ali razlitja nevarnih tekočin v okolje.

Dne 30. 12. 2022 smo prejeli informacijo Klicnega centra (OKC), da se je po kanalizacijskih vodih za meteorno vodo, ki vodijo do morja, izlilo kurilno olje iz hotela Delfin ter da so bile obveščene vse intervencijske službe (VGP Drava, Swom in gasilska brigada Koper), ki so takoj izvedle intervencijske ukrepe. Ob okoljski nesreči se izvedejo ukrepi za odpravljanje posledic nesreče. Ukrepi se izvajajo do prenehanja onesnaževanja okolja zaradi okoljske nesreče. Ukrepe izvajajo sile za zaščito, reševanje in pomoč v skladu s predpisi, ki urejajo varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami. V primeru okoljske nesreče na celinskih površinskih vodah ali če zaradi okoljske nesreče pride do onesnaženja voda, je v izvajanje interventnih ukrepov po presoji vodje intervencije vključen tudi pristojni izvajalec državne gospodarske javne službe urejanja voda, v primeru okoljske nesreče na morju pa služba za varovanje obalnega morja.

Ker so bile na nadzoru pri inšpekcijskem zavezancu v januarju ugotovljene kršitve Uredbe o skladiščenju nevarnih tekočin v nepremičnih skladiščnih posodah, je inšpektor hotelu Delfin z odločbo odredil izvedbo sanacije podzemnega jaška, v katerem so cevovodi in oprema za polnjenje, praznjenje ter prečrpavanje kurilnega olja iz rezervoarja v kurilnico in iz katerega je kurilne olje izteklo v okolje, tako da se ob iztekanju iz cevovodov lahko prepreči nenadzorovano razlivanje nevarne tekočine v okolje. Odločba je izvršena.

Po prejetju informacije, da je v maju 2023 prišlo do novih oljnih madežev v marini, je inšpektor 10. in 12. maja opravili še dva inšpekcijska  nadzora, kjer je preverjal oziroma ugotavljal izpolnjevanje vseh zahtev v zvezi s skladiščenjem nevarnih tekočin v hotelu Delfin, kot jih določa Uredba o skladiščenju nevarnih tekočin v nepremičnih skladiščnih posodah. Zaradi ugotovljenih nepravilnosti je hotelu izdal ureditveno odločbo, rok za izvršitev še ni potekel.

Vodja vzdrževanja Hotela Delfin, ki je bil prisoten pri prvem pregledu (10. maja), je  inšpektorju pojasnil, da po opravljeni sanaciji ne prihaja več do iztekanja kurilnega olja v meteorno kanalizacijo, ter da je v okoljski nesreči, ki se je zgodila v decembru 2022, iz cisterne izteklo več kurilnega olja, kot so ocenjevali, približno 20.000 litrov, ki naj bi se najverjetneje nahajali v zemljini in kameninah pod zemljo ter se predvsem v času padavin izpira v morje.

Po dodatnem pozivu zavezancu je inšpektor 25. maja prejel evidenco o skladiščenju kurilnega olja, ki jo mora zavezanec voditi v skladu z Uredbo. Iz evidence je razvidno, da je bilo v decembru 2022 porabljenih 46.557 litrov kurilnega olja, v januarju 2023 pa 14.598 litrov. V evidenci je bila pri porabi kurilnega olja v decembru 2022 dodana opomba, da so v januarju, ko so opravili dodatno analizo in preračun za preteklo obdobje, ugotovili predvideno izgubo 30.000 litrov goriva.