Skoči do osrednje vsebine

Notranji ministri EU razpravljajo o paktu o migracijah in azilu

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar se v Luksemburgu udeležuje Sveta ministrov EU za notranje zadeve. Ključni temi današnjega zasedanju, ki ju je v izjavi za javnost izpostavil minister, sta pakt o migracijah in azilu ter stanje v schengenskem območju.

V okviru pakta o migracijah in azilu skušajo ministri doseči dogovor o stališčih Sveta EU o predlogu uredbe o azilnih postopkih in uredbe o upravljanju azila in migracij. Gre za ključna predloga iz pakta o migracijah in azilu, o katerih se bo moral Svet v nadaljevanju pogajati še z Evropskim parlamentom. "Pakt o migracijah in azilu je že dolgo časa na mizi notranjih ministrov EU. Danes razpravljamo o kompromisnem predlogu, o katerem še ni dokončno odločeno," je izpostavil minister Poklukar. Dejal je, da Slovenija podpira kompromisni predlog. Pri tem smo izrazili nekatere zadržke, za katere minister verjame, da jih bodo v zaključnem dokumentu upoštevali. Menil je, da bi bila cena nedogovora previsoka, zato je Slovenija podprla sprejetje pogajalskega okvira za pogajanja z Evropskim parlamentom. Na vprašanje novinarja o številu prosilcev za mednarodno zaščito, ki bi jih v okviru relokacije morala sprejeti Slovenija, je minister pojasnil, da o številkah še niso opravili neke resne razprave: "Ni pa to število tako obremenjujoče, da Slovenija kompromisnega predloga ne bi mogla sprejeti."

V okviru razprave o stanju v schengenskem območju je minister Poklukar opozoril na nevzdržne razmere na slovensko-avstrijski meji, kjer Avstrija že osmo leto izvaja nadzor na notranji meji. Gre za nerazumen in nezakonit ukrep, na kar Slovenija vseskozi opozarja. "Verjamem, da nismo edini v EU, ki imamo težave z državami, ki zapirajo notranje meje EU. Tukaj gre za zastoje, obremenjuje se okolje, povzroča se gospodarska škoda." O tem je minister pisal tudi evropski komisarki za notranje zadeve Ylvi Johansson in podpredsedniku Evropske komisije Margaritisu Shinasu, saj je po ministrovih besedah Evropska komisija tista, ki bi morala nujno ukrepati. "Slovenija ni edina država, ki ima težave s kontrolo na notranji meji. Verjamem, da bodo tudi druge države podprle moj predlog, da se te zadeve začnejo razreševati in počasi tudi odpravljati," je izjavo za medije zaključil minister Poklukar.