Skoči do osrednje vsebine

Mednarodni dan arhivov 2023 v znamenju Ferdinanda Avguština Hallersteina

Ob letošnjem Mednarodnem dnevu arhivov Arhiv Republike Slovenije na ogled postavlja dve razstavi posvečeni Ferdinandu Avguštinu Hallersteinu. Z razstavama, ki sta od 26. aprila na ogled v parku pred Gruberjevo palačo in v preddverju čitalnice na Zvezdarski 1 v Ljubljani, obeležujemo 320. obletnico rojstva Ferdinanda Avguština Hallersteina in 30. obletnico vzpostavitve diplomatskih odnosov med Kitajsko in Slovenijo. Ob Mednarodnem dnevu arhivov obe razstavi predstavljamo tudi v spletni obliki.
Razstavo je pripravil Arhiv Republike Slovenije v sodelovanju z Državno arhivsko upravo LR Kitajske in ob podpori Veleposlaništva LR Kitajske v Ljubljani ter sodelovanju Slovenske akademije znanosti in umetnosti in Pekinškega planetarija.

Plakat, ki napoveduje razstavo o Ferdinandu Avguštinu Hallersteinu in njegovem spomeniku. | Avtor: Arhiv Republike Slovenije

Ferdinand Avguštin Hallerstein in njegov spomenik

Ob Mednarodnem dnevu arhivov Arhiv Republike Slovenije v sodelovanju z Državno arhivsko upravo Ljudske republike Kitajske in ob podpori Veleposlaništva Ljudske republike Kitajske v Ljubljani ter sodelovanju Slovenske akademije znanosti in umetnosti in Pekinškega planetarija na ogled postavlja spletno različico razstave Ferdinand Avguštin Hallerstein in njegov spomenik, ki obeležuje 30. obletnico vzpostavitve diplomatskih odnosov med Ljudsko republiko Kitajsko in Republiko Slovenijo ter hkrati 320. obletnico rojstva Ferdinanda Avguština Hallersteina.

Leta 1703 v Ljubljani rojeni Ferdinand Avguštin Hallerstein je kot astronom, jezuitski misijonar, znanstvenik, matematik, kartograf in diplomat kar 36 let deloval na Kitajskem. Na razstavi na ogled postavljamo izvirne arhivske dokumente, tako iz Kitajske kot Slovenije, ki pričajo o Hallersteinovem delovanju v 18. stoletju. Razstavo sta pripravila dr. Matevž Košir in kitajsko-slovenska akademska slikarka, umetnica in univerzitetna docentka Huiqin Wang.

Prav tako pa razstavo posvečamo zvezdnemu opazovalniku, astronomskem instrumentu, ki ga je Hallerstein kot vodja cesarskega astronomskega observatorija v Pekingu dal izdelati v obdobju cesarja Qianlonga in ki stoji na Starem pekinškem observatoriju. Slovenska akademija znanosti in umetnosti ima pomanjšano repliko tako imenovane »ekvatorialne obročaste krogle«, ki je za čas razstave na ogled postavljena v preddverju arhivske čitalnice. Kot spomenik kitajsko-slovenskemu prijateljstvu in simbol spoštovanja vzhodnih in zahodnih civilizacij bo replika zvezdnega opazovalnika predvidoma v letošnjem letu našla svoje mesto na obrežju reke Ljubljanice pred Gruberjevo palačo v Ljubljani.

Spletna postavitev razstave Ferdinand Avguštin Hallerstein in njegov spomenik

  • Pano 1

    Ferdinand Avguštin Hallerstein in njegov spomenik.

  • Pano 2

    Spomenik vzajemnemu spoštovanju civilizacij.

  • Pano 3

    Stari pekinški observatorij in zvezdni opazovalnik.

  • Pano 4

    Ferdinand Avguštin Hallerstein.

  • Pano 5

    Sodelovanje med Slovensko akademijo znanosti in umetnosti ter Kitajsko akademijo znanosti in spomin na Hallersteina.

  • Pano 6

    Znanost in umetnost: Hallerstein in Huiqin Wang.

  • Katalog razstave

    Katalog razstave o Ferdinandu Avguštinu Hallersteinu in njegovem spomeniku

Hallerstein in Svilna pot – Huiquin Wang

Razstava Hallerstein in Svilna pot je avtorski projekt Huiqin Wang. V Sloveniji živeča kitajska akademska slikarka, ilustratorka in univerzitetna docentka kitajske kaligrafije je pričujočo razstavo prvič pred Gruberjevo palačo v Ljubljani na ogled postavila leta 2017. Z razstavo, ki vzpostavlja most med evropsko in kitajsko kulturo, med preteklim in sodobnim, med znanim in neznanim, je med drugim gostovala tudi v Centru Organizacije združenih narodov na Dunaju.

Umetnica v razstavi, s podnaslovom Umetniška interpretacija življenja in dela Ferdinanda Avguština Hallerja pl. Hallersteina, interpretira Hallersteinovo življenje in delo. Pri tem pa Hallersteina ovekoveči kot posrednika znanosti, kulture in umetnosti med Evropo in Kitajsko.

 

Spletna postavitev razstave Hallerstein in Svilna pot

  • Pano 1

    Hallerstein in Svilna pot. Umetniška interpretacija življenja in dela Ferdinanda Avguština Hallerja pl. Hallersteina

  • Pano 2

    Ferdinand Avguštin Haller plemeniti Hallerstein.

  • Pano 3

    Potovanje na Kitajsko.

  • Pano 4

    Hallersteinova zapušcina v pisnih virih.

  • Pano 5

    Stari pekinški observatorij.

  • Pano 6

    Prepovedano mesto.

  • Pano 7

    Multikulturne predstavitve Hallersteina.

  • Pano 8

    Svilna pot.

  • Pano 9

    Kdo je Hallerstein? Kdo je Liu Songling?

  • Pano 10

    Hallerstein je del globalne dediščine Slovenije.

Sporočilo za javnost