Skoči do osrednje vsebine

Svetovni dan čebel 2023 – "Bee Green"

Veleposlaništvo je letošnji Svetovni dan čebel obeležilo v petek, 2. junija s promocijsko kampanjo "Bee Green" ter z obiskom veleposlanika Mihaela Zupančiča pri danskem ekološkem čebelarju Petru Sjøgrenu v Hillerødu, 40 kilometrov izven Kopenhagna. Peter je edini danski ekološki čebelar na Zelandiji in eden redkih na Danskem.

Obisk je bil pripravljen v sodelovanju z Združenjem danskih čebelarjev (Danmarks Biavlerforening), pri vsebinski zasnovi sta sodelovala tudi Evropska agencija za okolje (EEA) in združenje danske živilske industrije Food Nation Denmark.

Biolog in svetovalec Združenja danskih čebelarjev Flemming Vejsnæs je predstavil neinvazivni program za spremljanje onesnaženosti okolja s pesticidi, težkimi kovinami, mikroplastiko in drugimi onesnaževalci, imenovan Insignia-EU, v katerem kot poljudni znanstveni sodelavec sodeluje Peter s svojimi čebelami.

Vsebinski poudarek obiska in kampanje "Bee Green" je na ohranjanju biotske raznovrstnosti ter zagotavljanju prehranske varnosti, kar je mogoče doseči preko skrbi za dobrobit čebel, ostalih živali, rastlin in ljudi. Okolju prijaznejše nove tehnologije v živilski industriji ter lokalno in regenerativno kmetijstvo preprečujejo nadaljnji upad populacije čebel in ostalih opraševalcev, ki so ključni za rodovitnost in boljši pridelek. Prehranska varnost in samooskrba s hrano zagotavljata odpornost družb.

Danska čebelarska zveza se že pripravlja na kongres svetovnega združenja Apimondia, ki ga bo v drugi polovici leta 2025 gostil Kopenhagen, Veleposlaništvo se veseli novih priložnosti za krepitev sodelovanja z lokalnimi partnerji v okviru agende Svetovnega dneva čebel.