Skoči do osrednje vsebine

Slovenija v prvem krogu izvoljena za nestalno članico Varnostnega sveta OZN

Slovenija je bila danes v New Yorku izvoljena za nestalno članico Varnostnega sveta Organizacije združenih narodov (OZN) za obdobje 2024–2025. "Mislim, da lahko danes cela Slovenija praznuje, saj nam je uspelo nepričakovano: 153 držav je za nas glasovalo v prvem krogu. To je velik dosežek naše zunanje politike in res lepo priznanje in velik dan za Slovenijo", je po volitvah dejala ministrica Tanja Fajon.

"Uspelo nam je. Slovenija bo s 1. januarjem 2024 – prvič po letu 1998 – prevzela sedež nestalne članice Varnostnega sveta OZN. Čeprav pot do sem ni bila lahka, smo ponovno pokazali, da takrat, ko stopimo skupaj in zavzeto delamo za jasen cilj, slovenska diplomacija zna in zmore dosegati vrhunske rezultate. Vesela in ponosna sem, da nam je v zadnjih dneh v podporo stala skoraj celotna država, kar dokazuje, da je kandidatura nacionalni dosežek. Članstvo v Varnostnem svetu OZN je za Slovenijo izjemna priložnost in hkrati tudi odgovornost, predvsem v času, ko se soočamo z velikimi geopolitičnimi spremembami in delitvami. Zato me veseli, da bomo kot nestalna članica tega najpomembnejšega organa OZN aktivno sodelovali pri sprejemanju najpomembnejših odločitev in predstavljali glas vseh držav, ki si želijo več povezovanja in razumevanja," je po razglasitvi rezultatov volitev povedala ministrica.

"Krepimo zaupanje, varujemo prihodnost" je bil slogan slovenske kandidature za članstvo v Varnostnem svetu OZN, s katerim smo predstavljali naše glavno sporočilo in cilje: Slovenija bo v VS OZN delovala kot dejavnik povezovanja in si ob spoštovanju mednarodnega prava kot najboljšega jamstva za mednarodni mir in varnost prizadevala pri iskanju konstruktivnih rešitev. "Današnja zmaga je priznanje celotni slovenski diplomaciji. Izvolitev namreč nikakor ni bila samoumevna, ampak je rezultat našega trdega in predanega dela, o čemer pričajo tudi številke. S kolegi z zunanjega ministrstva smo v samo enem letu opravili pogovore s 186 predstavniki držav članic OZN in sodelovali na številnih multilateralnih dogodkih. Verjamem, da smo države prepričali z vsebino, iskrenostjo, posluhom in razumevanjem," je poudarila ministrica in se za podporo zahvalila celotnemu državnemu vrhu: "Veseli me, da je bila naša kandidatura resnično dojeta kot nacionalni projekt Republike Slovenije, zato se iskreno zahvaljujem predsednici republike, predsednici državnega zbora in predsedniku vlade, pa tudi vsem ministrom in poslancem ter drugim ambasadorjem Slovenije, ki so pomagali krepiti prepoznavnost naše države in širiti dober glas."

Članstvo Slovenije v Varnostnem svetu OZN bo pozitivno vplivalo na okrepitev ugleda Slovenije, iskanje partnerstev ter pridobivanje novih diplomatskih veščin in znanj. "Iskrena hvala vsem, ki so konstruktivno pomagali pri doseganju tega cilja in nam nudili podporo na poti, ki je Slovenijo pripeljala v Varnostni svet OZN. Pokazali ste domoljubno držo in državljanski pogum," je še povedala ministrica Fajon.

Slovenija je kandidirala za sedež v vzhodnoevropski skupini, ki ima 23 držav članic. Poleg Slovenije so bile za obdobje 2024–2025 kot nestalne članice izvoljene še Alžirija, Sierra Leone, Republika Koreja in Gvajana. Izmed naštetih je bila Slovenija edina država, ki je imela protikandidatko, in sicer Belorusijo.