Skoči do osrednje vsebine

Premier dr. Golob na slavnostni podelitvi listin Inženirske akademije Slovenije

Predsednik vlade dr. Robert Golob se je danes udeležil slavnostne podelitve listin novim rednim, izrednim in dopisnim članom Inženirske akademije Slovenije. Listine je prejelo 31 uglednih slovenskih in tujih inženirk in inženirjev, ki s svojim znanjem prispevajo k družbenemu napredku.

Predsednik vlade je v nagovoru izpostavil, da smo Slovenci izjemen narod izjemnih posameznikov na različnih področjih in inženirstvo je eno od njih: "Čeprav imamo Slovenci zgodovino pomembnih svetovnih izumov na področju inženirstva, pa se tega kot družba premalo zavedamo." Premier je poudaril, da moramo začeti ustvarjati kritično maso znanja s povezovanjem različnih institucij – raziskovalnih,  visokošolskih, inovativnih podjetij in pa velikih podjetij, ki imajo konkretne izkušnje z obratovanjem inovativnih tehnologij.

Tehnološke inovacije prinašajo večjo kakovost življenja ljudi in omogočajo učinkovitejšo proizvodnjo, izboljšujejo storitve in ustvarjajo nove priložnosti za podjetja, kar se odraža v večjemu ustvarjanju delovnih mest, povečanju produktivnosti oz. dodane vrednosti, večji konkurenčnosti na svetovnem trgu in posledično višji gospodarski rasti države. Zato  vlada z različnimi ukrepi omogoča kakovosten razvoj visokega šolstva, spodbuja prenos znanja v prakso in vzpostavlja spodbudno okolje za raziskovanje in inoviranje. "Kot vlada smo morali poskrbeti za dve stvari. Eno je regulatorni okvir in drugo so finančna sredstva," je povedal premier dr. Golob in dodal: "Če želimo biti zares uspešni, moramo združevati ne-tehnološke inovacije s tehnološkimi inovacijami. Sama tehnologija brez upoštevanja vseh možnih ne-tehnoloških inovacij je omejena samo na orodje. Šele takrat, ko jo oplemenitimo z vsem, kar poznamo o družbi, lahko da res maksimalne učinke."