Skoči do osrednje vsebine

Minister Arčon ob 10. obletnici Slovenske čitalnice v Gradcu na avstrijskem Štajerskem

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon se danes mudi na avstrijskem Štajerskem. Najprej je v Potrni obiskal kulturni dom Štajerskih Slovencev imenovan Pavlova hiša, kjer ima svoj sedež krovna organizacija Štajerskih Slovencev Kulturno društvo člen 7 za avstrijsko Štajersko. V nadaljevanju se je v Gradcu srečal s člani Kluba slovenskih študentk in študentov v Gradcu ter z deželnim glavarjem dežele Štajerske mag. Christopherom Drexlerjem. Dan je zaključil na slovesnosti ob 10. obletnici delovanja slovenske čitalnice v Gradcu s sprejemom veleposlanika Geržine in deželnega glavarja Drexlerja.
Deželni glavar in minister. Stojita pred zastavami Avstrije, Štajerske in Slovenije.

Deželni glavar in minister. | Avtor: Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu

1 / 4

Ministra Arčona sta na sestanku spremljala državna sekretarka na Uradu Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu Vesna Humar in veleposlanik RS na Dunaju Aleksander Geržina.

V Pavlovi hiši v Potrni se je minister srečal s predstavniki štajerskih Slovencev, predsednico društva člen 7 mag. Susanne Weitlaner, z odborniki društva, učiteljico slovenščine na sicer avstrijski gimnaziji, ki jo obiskuje mnogo dijakov iz Slovenije, Normo Bale, poslovodkinjo kongresnega centra Zehnerhaus Bad Radkersburg Urško Šoštar, ki se povezuje tudi s slovensko manjšino,  in drugimi. Srečanja se je udeležil tudi župan občine Bad Radkersburg /Radgona Karl Lautner. Ministra so popeljali po prostorih in mu predstavili stvarnost, načrte in izzive, s katerimi se soočajo. Kot je povedala predsednica društva, so veseli, da imajo svoje prostore, kjer lahko organizirajo prireditve in pripravljajo razstave, eno izmed njih so danes pokazali tudi ministru. Aktivnosti pa imajo tudi v Gradcu. Društvo, ki predstavlja Slovence na tem delu Avstrije, posebno pozornost namenja predvsem kulturnim dejavnostim in ohranjanju slovenskega jezika. Pouk slovenščine na avstrijskem Štajerskem se namreč ne izvaja v osnovnih šolah kot obvezen predmet ali pa v obliki dvojezičnega pouka.  Župan občine Radgona je izpostavil pomen sodelovanja med občinami na obeh straneh meje, z veseljem pa je povedal tudi, da po zgledu Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje (EZTS) GO ustanavljajo EZTS na tem območju. Minister Arčon je pozdravil tovrstne namere in poudaril pomen aktivnega vključevanja manjšinskih organizacij, kot je Kulturno društvo člen 7 za avstrijsko Štajersko.  V izjavi za medije po srečanju je minister povedal, da so vtisi po prvem današnjem srečanju pozitivni. Izrazil je veselje, da so "Slovenci, ki živijo tukaj, aktivni, da so priznani, da imajo podporo iz strani lokalne skupnosti in dežele. Minister je še poudaril, da Urad sofinancira projekte, ki jih pripravljajo tukajšnji Slovenci ter poudaril, da je osnova "poznavanje slovenskega jezika in kulture".

Pot je ministra nato vodila v Gradec, kjer se je najprej ustavil pri študentih. V svojih obnovljenih prostorih so ga namreč sprejeli predstavniki Kluba slovenskih študentk in študentov v Gradcu. Ministru so predstavili delovanje kluba, ki bo prihodnje leto slavil 50. obletnico, saj deluje od leta 1974. V društvu so aktivni zlasti mladi Slovenci iz dežele Koroške, pa tudi Slovenci iz matice, ki študirajo v Gradcu. Redno delovanje kluba obsega izvajanje klubskih večerov, prirejanje literarnih srečanj, koncertov, filmskih večerov, gledaliških predstav, predavanj in iger, športne rekreacije. prepevajo pa tudi v zboru. Njihova najodmevnejša prireditev je festival "Slovenski dnevi". Od pandemije, ko niso smeli delovati, se soočajo z izzivom, kako ponovno pritegniti študente k aktivnostim, je povedala predsednica Magdalena Novak. Želeli bi si tudi večje odmevnosti med mladimi, ki v štajersko prestolnico na študij prihajajo iz Slovenijo. 

V nadaljevanju je v prostorih deželne vlade ministra Mateja Arčona sprejel deželni glavar dežele Štajerske mag. Christopher Drexler. Minister je izpostavil dobre odnose med prijateljskima državama ter kot pomemben vezni člen izpostavil tudi avtohtono slovensko narodno manjšino na Štajerskem. Poudaril je pomen čezmejnega sodelovanja ter se zahvalil za dosedanjo podporo tukajšnji slovenski manjšini z željo, da se v prihodnje še krepi, kar mu je deželni glavar tudi obljubil. Glavarju je minister prenesel željo po vzpostavitvi Slovenske hiše v Gradcu, središča štajerskih Slovencev, prostora za prireditve, aktivnosti in delovanje. Deželni glavar je z naklonjenostjo sprejel to idejo in obljubil, da bodo z veseljem preučili projekt. Ob tej priložnosti je minister spomnil na srečanje Skupnega odbora Slovenija-Štajerska, ki bo po prekinitvi delovanja zaradi epidemije, letos predvidoma jeseni ponovno zaživel. Minister je naslovil še vprašanje mejnih kontrol z Avstrijo, ki med drugim ovirajo gospodarsko sodelovanje in vplivajo tudi na slovensko manjšino v Avstriji. Deželni glavar je povedal, da se sam zavzema za njihovo odpravo v okviru Evropske unije, vendar pa zvezna oblast zaenkrat zaradi preteklih izkušnjah s tem še vztraja. Ob zaključku je beseda nanesla še na Slovensko čitalnico, ki je ena od prizorišč zbiranja Slovencev pa tudi drugih, ki jim je ljub slovenski jezik in kultura. Prijeten pogovor sta sklenila z obljubo, da se z namenom snovanja dobrih rešitev in krepitve sodelovanja še srečata.

Ministrov dan se je zaokrožil na slovesnosti ob 10. obletnici delovanja slovenske čitalnice v Gradcu s sprejemom veleposlanika Geržine in deželnega glavarja Drexlerja. Minister je v pozdravnem nagovoru čestital čitalnici in vsem, ki so prispevali pomemben delček, da je Deželna knjižnica v Gradcu tudi dom slovenski besedi in slovenski kulturi. Zbrane so pozdravili tudi veleposlanik RS na Dunaju Aleksander Geržina, štajerski deželni glavar mag. Christopher Drexler in ravnateljica Štajerske deželne knjižnice Mag.a Katharina Kocher-Lichem. V nadaljevanju je prvi desetletje slovenske čitalnice orisala predsednica Kulturnega društva Člen 7 mag.a Susanne Weitlaner. Po slovenskih sledeh v Gradcu je zbrane popeljal Mag. Simon Ošlak-Gerasimov. Za glasbeno popestritev so poskrbeli mladi slovenski študentje glasbe v Gradcu, združeni v Trio Kalejdoskop. Za tolmačenje in povezovanje je poskrbel Mag. Sebastian Walcher. Po slovesnosti si je minister še ogledal Slovensko čitalnico in se vpisal v knjigo gostov Štajerske deželne knjižnice. Slovenska čitalnica, ki deluje znotraj deželne knjižnice v Gradcu, je bila leta 2013 ustanovljena za namen promocije slovenske kulture in jezika na avstrijskem Štajerskem in je od odprtja postala tudi središče in delovanje Slovencev v Gradcu.