Skoči do osrednje vsebine

Potrjeni prispevki mednarodnim organizacijam s področja razvojnega sodelovanja in humanitarne pomoči

Vlada Republike Slovenije je na včerajšnji seji potrdila predloge Ministrstva za zunanje in evropske zadeve za prispevke mednarodnim organizacijam s področja razvojnega sodelovanja in humanitarne pomoči (v letih 2023 do 2025).

Z navedenimi prispevki Slovenija zasleduje načelo učinkovitega multilateralizma pri uveljavljanju zunanjepolitičnih ciljev in interesov preko sodelovanja z mednarodnimi organizacijami in drugimi mednarodnimi telesi, tako pri oblikovanju politik kot tudi pri izvajanju aktivnosti na terenu. Skladno z vsebinskimi prioritetami Slovenije na področju mednarodnega razvojnega sodelovanja in humanitarne pomoči je največ sredstev namenjenih mednarodnim organizacijam za aktivnosti na področju nujnega odzivanja, vode in varovanja okolja, prehranske varnosti ter enakosti spolov.

Med glavnimi prejemniki humanitarnih prispevkov so Mednarodni odbor rdečega križa,  Svetovni program za hrano, Sklad Združenih narodov za otroke in Urad visokega komisarja Združenih narodov za begunce. Enako se tudi razvojni projekti pretežno financirajo preko agencij in skladov Združenih narodov.

Skupna višina sredstev potrjenih sredstev znaša 2.194.653 evrov, od tega 1.620.000 evrov za humanitarne prispevke in 364.653 evrov za prispevke razvojnega sodelovanja.