Skoči do osrednje vsebine

Politične konzultacije z Bosno in Hercegovino

Državni sekretar Marko Štucin in namestnik ministra za zunanje zadeve Bosne in Hercegovine Josip Brkić sta v Ljubljani vodila dvostranske politične konzultacije. Konzultacije so bile osredotočene na evropsko pot Bosne in Hercegovine ter nujnost izvajanja reform za začetek pristopnih pogajanj z EU.
rokovanje

Politične konzultacije z Bosno in Hercegovino | Avtor: Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve

1 / 3

Sogovornika sta opravila pregled dvostranskih odnosov med državama ter govorila o načrtu sodelovanja obeh diplomacij v prihodnje. Strinjala sta se, da so odnosi med državama zelo dobri in tradicionalno prijateljski.

Državni sekretar Štucin je sogovorniku izrazil nadaljnjo politično podporo Slovenije Bosni in Hercegovini na poti do njenega članstva v Evropski uniji ter zvezi Nato. Pri tem je sogovornika pozval, da Bosna in Hercegovina nadgradi pridobljeni status kandidatke s pospešenim izvajanjem reform, ki so potrebne za začetek pristopnih pogajanj z Evropsko unijo. "Slovenija je pripravljena konkretno pomagati na področjih, kjer si Bosna in Hercegovina te pomoči želi in kjer imamo za to ustrezna znanja in zmožnosti," je poudaril državni sekretar.

Sogovornika sta govorila tudi o razmerah v regiji in njeni perspektivi v EU. "Od naših partnerjev v regiji pričakujemo, da bodo podpirali vrednote Evropske unije, vključno s prilagajanjem skupni zunanji in varnostni politiki Evropske unije," je še povedal državni sekretar Štucin.