Skoči do osrednje vsebine

Odziv na očitke iniciative Glas ljudstva

Ob nastopu mandata je imela vlada Roberta Goloba dve izhodiščni prioriteti: pripraviti izhodno strategijo za covid in reševanje energetske krize. Spoprijela se je s posledicami epidemije, ki je v zdravstvu in družbi naredila precejšnje opustošenje, s hitrim sprejemanjem ukrepov za blaženje draginje in energetske krize pa je preprečevala posledice vojne v Ukrajini.

Da so nujne korenite spremembe na področju zdravstva, pokojnin, šolstva, davkov in plačnega sistema so koalicijske stranke vedele že pred nastopom vlade, zato so jih zastavile kot osrednje prioritete tega mandata.

Zaradi akutnosti stanja se je vlada najhitreje lotila reševanja zdravstva, saj je epidemija razgalila prav vse šibke točke zdravstvenega sistema. A težav, ki so se kopičile 30 let in jih nihče ni zares reševal, ni moč rešiti čez noč. Zato gre vlada korak za korakom: pomoč osebam brez osebnega zdravnika, interventni zakon za odpravo čakalnih dob, ukinjanje dopolnilnega zavarovanja, vzpostavitev klicnega centra za pomoč prebivalstvu. Izboljšala je tudi dostop do storitev za duševno zdravje, po tridesetih letih pa je končno sprejet tudi pravilnik o poklicnih boleznih.

Na svoji 50. seji, 18. maja 2023, je vlada sprejela sklep, s katerim je pozvala vodstva oziroma direktorje javnih zdravstvenih zavodov, da opravijo revizijo vseh podanih soglasij za opravljanje zdravstvenih storitev pri drugem izvajalcu zdravstvene dejavnosti ali soglasij za opravljanje zdravstvenih storitev kot izvajalcev zdravstvene dejavnosti in pri tem dosledno upoštevajo zakonske pogoje, določene v Zakonu o zdravstveni dejavnosti, in v kolikor pogoji niso izpolnjeni, soglasij ne izdajo oziroma jih prekličejo. V okviru pogajanj v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva se obravnava posebna stimulacija zdravnikov, ki delujejo v matičnih javnih zdravstvenih zavodih in se strinjajo s prerazporejanjem v druge javne zdravstvene zavode.

Tudi postopki za spremembe ustave, ki jih je ob začetku mandata obljubila koalicija vlade dr. Roberta Goloba, so v polnem teku. V skladu z dogovorom parlamentarnih strank na srečanju s predsednikom vlade oktobra 2022, je vlada najprej pristopila k pripravi tistih sprememb, za katere se je izkazalo, da so manj sporne in bi utegnile dobiti ustavno večino. V državnozborski proceduri je tako že predlog za umik imenovanja sodnikov iz državnega zbora, ki že prehaja v zaključno fazo. Vložena pa sta bila še predlog ustavne spremembe glede poenostavitve postopka oblikovanja vlade in predlog ustavne spremembe za zagotovitev hitrejšega dela Ustavnega sodišča.

Koalicija je ob pomoči ene od opozicijskih strank tako že v prvem letu zbrala večino, ki omogoča vložitev predlogov in verjeten sprejem ustavnih sprememb, o katerih je govora že desetletje.

Glede spremembe volilnega sistema se je po prvih pogovorih izkazalo, da bo zanjo v politiki in družbi potrebno še kar nekaj pogovorov in usklajevanj. Ker je za to pomembno spremembo ključno doseganje širokega konsenza, je vlada v tem letu k posredovanju predlogov najprej pozvala civilno družbo ter politične stranke - tako parlamentarne kot neparlamentarne (ki so prejele več kot 1 odstotek glasov volivcev). V načrtu je široka javna razprava in več aktivnosti, v katere se bo poleg politike, stroke in civilne družbe lahko vključila tudi najširša splošna javnost.

Proces javnega posvetovanja z državljani glede spremembe volilnega sistema vlada začenja s spletnim vprašalnikom, katerega namen je ugotoviti kaj je volivkam in volivcem sploh pomembno pri volitvah in pri posameznem volilnem sistemu. Od včeraj dalje lahko državljanke in državljani z izpolnitvijo vprašalnika povedo svoje mnenje in pripomorejo k čim boljšim in široko usklajenim spremembam volilnega sistema, ki so v načrtu v tem mandatu.

Vlada je napovedala tudi pomoč pri osamosvajanju mladih s pospešeno gradnjo neprofitnih stanovanj. Temu je v letošnjem letu namenila že 25 milijonov evrov, v pripravi pa so tudi pogodbe za sredstva iz Načrta za okrevanje in odpornost v višini 60 milijonov evrov, od tega dobrih 50 milijonov evrov za letošnje leto. Na ta način bo financiranih približno 1000 javnih najemnih stanovanj.

Vlada je takoj ob začetku mandata vzpostavila dialog s socialnimi partnerji in številnimi predstavniki civilne družbe. S slednjimi, tudi z Glasom ljudstva, so se predstavniki vlade in tudi predsednik vlade sestali že večkrat. V dialogu z njimi so nastale številne rešitve, ki prispevajo k dobrobiti državljank in državljanov.