Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Žbogar v Oslu na neformalnem srečanju zunanjih ministrov Nata

Državni sekretar Samuel Žbogar se je v Oslu udeležil neformalnega srečanja zunanjih ministrov Nata. Državni sekretar Žbogar se je prvi dan skupaj z zunanjimi ministri poklonil žrtvam terorističnega napada na Norveškem, ki se je zgodil 22. julija 2011, in se udeležil sprejema pri norveškem kralju. Drugi dan pa je na neformalnem srečanju ministrov predstavljal Slovenijo.

Na zasedanju so ministri zaveznic Nata in Švedske izmenjali mnenja o ključnih vprašanjih zavezništva pred julijskim vrhom v Vilni. Osredotočili so se predvsem na politično in praktično podporo Ukrajini ter govorili o njeni evro-atlantski prihodnosti, pri čemer predstavljajo okvir sklepi vrha Nata iz Bukarešte iz leta 2008. Za Slovenijo je ključnega pomena ohranjanje enotnosti zavezništva in zagotovitev nadaljnje odločne podpore Ukrajini za njene najbolj nujne potrebe.

Govorili so tudi o čedalje zahtevnejšem varnostnem okolju, ki ga poleg groženj s strani Rusije, zaznamujejo še teroristične grožnje in širša geo-politična dinamika, ki ima vpliv na varnost zaveznic.

Slovenija podpira skupne napore za zmanjševanje varnostnih tveganj in povečanje skupne odpornosti celotnega zavezništva. Slovenija pričakuje, da se bo zaveznicam v Vilni pridružila tudi Švedska. V okviru priprav se Slovenija zavezema, da se na Vrhu temeljito naslovi izzive in priložnosti, ki prihajajo z Juga. Prav tako si Slovenija prizadeva, da Nato nameni ustrezno pozornost varnostnim izzivom v območju Sredozemlja.

Slovenija nenehno poudarja, da Zahodni Balkan ostaja za našo varnost regija strateškega pomena, na kar so opozorili tudi nedavni izbruhi nasilja na severu Kosova. Ti se morajo takoj končati, obe strani pa s pomočjo dialoga najti politično rešitev.

Slovenija in zaveznice so na zasedanju podprle okrepitev Nato sil na Kosovu.