Skoči do osrednje vsebine

V arboretumu Kalmthout obeležili svetovni dan čebel

V arboretumu Kalmthout je v soorganizaciji Veleposlaništva Slovenije v Belgiji in s podporo Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano potekal dogodek ob svetovnem dnevu čebel. Dogodka sta se udeležila državna sekretarka Tatjana Buzeti in veleposlanica Barbara Sušnik ter drugi gostje, ob tej priložnosti pa so posadili tudi medovito drevo.
Državna sekretarka stoji za mikrofonom in govori.

Državna sekretarka mag. Tatjana Buzeti. | Avtor: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

1 / 3

Arboretum Kalmthout je že vrsto let pomembna vez med Slovenijo in Belgijo, tukaj rasteta tudi slovenska lipa in potomka najstarejše trte na svetu iz Maribora. Od leta 2021 pa arboretum krasi slovenski čebelnjak. »In prav čebele so nas danes ponovno združile«, je v nagovoru dejala državna sekretarka Tatjana Buzeti. »Naše prijateljske vezi so se tukaj stkale zaradi predanega dela naše rojakinje Jelene de Belder Kovačič, ki je bila s svojim znanjem in zavzetostjo nepogrešljiva za razvoj arboretuma.« V nadaljevanju je izpostavila, da smo Slovenci od nekdaj trdno povezani s čebelami in čebelarstvom, zato se tudi zavzemamo za zaščito čebel in njihovih pridelkov. »Slovenija je bila pobudnica svetovnega dne čebel, poleg tega je naša država že tretje leto podelila mednarodno nagrado zlata čebela. Prepričana sem, da smo z našimi aktivnostmi in prizadevanji prispevali tudi k napredku, ki je bil zadnje čase narejen na ravni EU. Med drugim smo se na evropski ravni že večkrat trdno zavzeli za natančnejše označevanje mešanic medu in njihovega porekla, kar je podprla velika večina držav članic.«

V nadaljevanju je državna sekretarka izpostavila vlogo samega čebelarskega sektorja pri ohranitvi čebel in opraševalcev. »Čebelarji se soočajo s številnimi izzivi, kot so podnebne spremembe, onesnaževanje okolja in upad biotske raznovrstnosti na eni strani ter na drugi strani bolj ekonomski izzivi, povezani s konkurenčnostjo in zdravjem čebel. Vaša prisotnost tukaj kaže namreč na našo skupno voljo in odločenost za ohranitev čebel in drugih opraševalcev, ki so tako pomembni za preživetje vseh nas na tem planetu.« Zaključila je z besedami, da lahko prav vsak od nas z majhnimi gestami, kot je današnja zasaditev medovitega drevesa, prispeva k skrbi zanje.