Skoči do osrednje vsebine

Učence Osnovne šole Kašelj na obisku vlade zanimale tudi poklicne priložnosti

Učenke in učenci Osnovne šole Kašelj iz Ljubljane so danes na povabilo Kabineta predsednika vlade in Urada vlade za komuniciranje v okviru programa »Državljanska vzgoja« obiskali Vlado Republike Slovenije.

Pred obiskom so se z učitelji pripravili na pogovor o pomenu čebel, saj smo 20. maja praznovali svetovni dan čebel, ki je bil pred šestimi leti razglašen s strani Organizacije združenih narodov na pobudo Slovenije.

Mlade je sprejela državna sekretarka v Kabinetu predsednika vlade, ga. Maksimiljana Polak, ki se jim je zahvalila za izkazano zanimanje za delo vlade. Z mladimi je spregovorila o vladi kot izvršilni veji oblasti, kakšne so njene naloge, o čem odloča. Mladi so ji ob koncu pogovora v zahvalo izročili likovno delo na temo čebel, ki so ga izdelali sami.

Obisk smo nadaljevali z bolj lahkotno temo, in sicer smo si z učenci ogledali protokolarna darila, ki so jih slovenski predsedniki vlad prejeli od tujih državnikov. Ta so razstavljena v vhodni avli, da si jih lahko ogleda vsak obiskovalec.

V nadaljevanju je sledil ogled predsedniške palače, ki ga je vodil predstavnik državnega protokola. Učencem je predstavil zgodovino palače, nekaj najzanimivejših dogodkov, ki so se odvijali v njenih prostorih, in kakšna so osnovna pravila državnega protokola.

Obisk smo zaključili v vladnem novinarskem središču, s  katerim upravlja Urad vlade za komuniciranje. Po kratki predstavitvi dela urada so mladi lahko simulirali novinarsko konferenco in se postavili v vloge ministrov in novinarjev.

Nataša Hozjan Breznjik in Urša Raspet, ki sta učence spremljali, sta se iskreno zahvalili za pobudo in vabilo. Šola sicer sodeluje v projektu otroškega parlamenta, zato je obisk omogočil koristen vpogled v delo vlade.

Fotografije z obiska učencev Osnovne šole Kašelj vladnem Flickr računu.