Skoči do osrednje vsebine

Premier ob podpisu dogovora s poslancema manjšin: Narodne skupnosti nas bogatijo

Predsednik vlade dr. Robert Golob in poslanca italijanske in madžarske narodne skupnosti Felice Žiža in Ferenc Horváth so danes s podpisom dogovora formalizirali sodelovanje.

“Koalicija in vlada se zavedata pomena sodelovanja z narodnostnima skupnostma, saj nas te bogatijo. S podpisom sporazuma nismo hiteli, saj za sklenitev sodelovanja ne obstajajo dnevno-politični razlogi. Želimo pa jasno pokazati, da podpiramo delovanje narodnostih skupnosti na dolgi rok,” je po podpisu povedal premier dr. Golob.

Dogovor se osredotoča na nadaljnji razvoj avtohtonih skupnosti in konkretne projekte s področja vzgoje in izobraževanja, gospodarstva, kulture in javne rabe jezikov obeh manjšin. “Sporazum daje stabilen okvir za delovanje obeh skupnosti. To je ključna zaveza in ključni cilj tega sporazuma,” je izpostavil premier in dodal, da je namen okrepiti položaj narodnih skupnosti.

Vlada s poslancema italijanske in madžarske narodne skupnosti že zdaj tvorno in dobro sodeluje, podpisan dogovor pa bo medsebojno sodelovanje le še utrdil in poglobil. Predsednik vlade dr. Robert Golob je še poudaril, da bi bilo lahko tovrstno sodelovanje za zgled tudi sosednjim državam: “Prepričan sem, da se bo glas o tem dobrem sodelovanju širil tudi preko naših meja, kar je eden od namenov podpisa tega sporazuma.”