Skoči do osrednje vsebine

Ob tednu prostovoljstva državni sekretar Trbič poudaril solidarnost in izjemen pomen prostovoljstva tudi v lokalnih skupnostih

Slovenska filantropija med 22. in 28. majem 2023 tradicionalno organizira že 24. Nacionalni teden prostovoljstva, ki je letos namenjen vlogi prostovoljstva pri ohranjanju duševnega zdravja. V ta namen bodo v Sloveniji potekali različni dogodki, med njimi tudi Slovesni dan prostovoljstva, ki je pod častnim pokroviteljstvom predsednice Republike Slovenije dr. Nataše Pic Musar, danes potekal v Žalcu.

Slovesnosti v Žalcu se je udeležil tudi državni sekretar Ministrstva za javno upravo Jure Trbič, ki je zbrane uvodoma tudi nagovoril. Prostovoljcem in prostovoljkam se je v imenu ministrstva zahvalil za njihovo predano delo in solidarnost, pa tudi za ozaveščanje najširše javnosti o vlogi in pomenu prostovoljstva, ki je vedno bolj prepoznano in priznano v družbi.

"Prostovoljstvo se večinoma dogaja v lokalni skupnosti. Velikokrat je odvisno od posameznikov, pripravljenih priskočiti na pomoč v stiski ali se odzvati na novo potrebo v okolju, drugod pa je visoka stopnja solidarnosti in sodelovanja v skupnosti posledica načrtnega delovanja občinskih uprav. Ob nepredvidljivih dogodkih se vedno znova izkaže, kako pomembno je, da imamo organizirano in kakovostno prostovoljstvo, ki se lahko hitro odzove v različnih družbenih okoljih. Ravno skozi prostovoljsko delo se lahko prebivalci aktivno odzivajo na družbene probleme, hitre spremembe in naravne nesreče. Prav tako prostovoljci priskočijo na pomoč sočloveku ali živali v stiski," je izpostavil državni sekretar Trbič.

V nadaljevanju je pohvalil dobro sodelovanje prostovoljskih organizacij s pristojnim Ministrstvom za javno upravo, ki si vseskozi prizadeva za sistematično spodbujanje prostovoljstva, zagotavljanje podpore delovanju prostovoljskih organizacij ter prepoznavanje prostovoljstva kot vrednote na nacionalni in lokalni ravni.

Ministrstvo tako z aktualnim javnim razpisom za razvoj prostovoljskih organizacij zagotavlja sofinanciranje predvidoma petintridesetih mentorjev in koordinatorjev prostovoljcev za obdobje dveh let.

Da prostovoljci v Sloveniji opravljajo posebno poslanstvo, kažejo tudi zadnji podatki skupnega poročila o prostovoljstvu, saj iz podatkov izhaja, da slovenski prostovoljci, ki delujejo v okviru prostovoljskih organizacij in javnih zavodov, opravijo skoraj 10  milijonov ur prostovoljskega dela. To je enako, kot če bi neprekinjeno delalo 4550 polno zaposlenih, je ponazoril državni sekretar Trbič ter ob tem dodal: "Za temi številkami stojite resnični ljudje: prostovoljci, mentorji, šole, občinske uprave in tudi novinarji, ki glas o dobrih delih ponesete med nas, za kar se vam v imenu ministrstva iskreno zahvaljujem."

Na dogodku so organizatorji podelili številna priznanja za predano delo na področju prostovoljstva v šolah, dijaških domovih, občinah in javni upravi, priznanja pa so prejeli tudi mentorji, ki s svojim delom odlično vplivajo na prostovoljce, uporabnike in lokalno skupnost. Novinarji, ki na inovativen in kreativen način poročajo o prostovoljstvu ter na tak način širijo razpoznavnost prostovoljstva v družbi, pa so prejeli naziv za Najboljšo prostovoljsko zgodbo.

Prejemniki nazivov in priznanj.