Skoči do osrednje vsebine

Fajon z gospodarsko delegacijo uspešno zaključila obisk Vietnama

Ministrica Fajon se je v vietnamski prestolnici Hanoj srečala z gostiteljem ministrom za zunanje zadeve Bui Thanh Sonom, s predsednikom vlade Phan Minh Chinhom in z ministrom za industrijo in trgovino Nguyen Hong Dienom. Šlo je za prvi obisk na ravni zunanjega ministra Slovenije po 17 letih in prvi obisk na ravni podpredsednika vlade.

Zunanja ministra sta govorila predvsem o krepitvi odnosov med državama, tako na političnem kot gospodarskem področju. V ta namen sta podpisala Memorandum o sodelovanju, ki je nov korak na poti k tesnejšemu sodelovanju na različnih področjih, od gospodarstva do kulture. “Veseli me, da smo z obiskom v Vietnamu odprli novo poglavje v dvostranskih odnosih med Slovenijo in Vietnamom. Interes za krepitev gospodarskega sodelovanja je obojestranski, kar potrjuje zanimanje vietnamske strani za slovenska podjetja, ki so me spremljala na poti. Ne le za koprsko pristanišče, ki za jugovzvhodno Azijo predstavlja vrata v Evropo, tudi za druga podjetja in potencial naše države na področju zelenega prehoda in digitalizacije. Slovenija je za Vietnam, ki postaja pomembna gospodarska in strateška sila jugovzhodne Azije, zanimiva kot poslovna in turistična destinacija. Verjamem, da bomo že v naslednjem letu, ko obeležujemo 30. obletnico diplomatskih odnosov med Slovenijo in Vietnamom, imeli konkretne rezultate,” je ob robu srečanja povedala Fajonova. 

Ministra sta z željo po krepitvi gospodarskih vezi potrdila, da bo oktobra letos v Sloveniji potekalo 3. zasedanje mešane gospodarske komisije. Korak bližje k tesnejšemu sodelovanju pa predstavlja tudi skorajšnje odprtje generalnega konzulata v Hošiminhu.

Ministrica Fajon se je srečala tudi z vietnamskim ministrom za industrijo in trgovino Nguyen Hong Dienomm, sopredsedujočim mešani gospodarski komisiji. Strinjala sta se, da predvsem na področjih visoke tehnologije, transporta, logistike, infrastrukture, zelene in digitalne preobrazbe obstaja veliko priložnosti za vzpostavitev ali nadgradnjo gospodarskega sodelovanja. Svoje dejavnosti in interes za delovanje na vietnamskem trgu so pristojnemu ministru v Hanoju predstavili tudi predstavniki slovenskih podjetij. 

Ministrica Fajon je obisk v Vietnamu zaključila s srečanjem z vietnamskim predsednikom vlade Pham Minh Chinhom, ki je ministrici čestital za “velik napredek, ki ga je Slovenija dosegla v zadnjih 30 letih.” Poudarila sta pomen sodelovanja v spopadu z globalnimi izzivi in zavezo obeh držav k spoštovanju mednarodnega prava, miru in stabilnosti. 

Ministrica je obisk v Hanoju izkoristila tudi za promocijo slovenske kandidature za nestalni sedež v Varnostnem svetu Organizacije združenih narodov v obdobju 2024-2025. O prioritetah se je ločeno pogovarjala na srečanju z veleposlaniki azijsko – pacifiške skupine.