Skoči do osrednje vsebine

Slovenija Italiji zagotovila pomoč prek mehanizma Unije na področju civilne zaščite ob poplavah

Vlada Republike Slovenije je na dopisni seji sprejela odločitev, da se Republiki Italiji v skladu z njenim zaprosilom takoj zagotovi reševalna pomoč prek mehanizma Unije na področju civilne zaščite zaradi poplav, ki so prizadele več pokrajin v osrednjem delu države.

Slovenija bo ponudila pomoč v obliki začasne enote civilne zaščite za hitro prečrpavanje vode z visoko zmogljivima črpalkama in materialno pomoč. Ocenjena vrednost reševalne pomoči znaša 100.000 evrov, materialna pomoč pa bo v vrednosti 100.000 evrov, če bo Italija zanjo zaprosila.
 
Italija je zaradi obsežnih padavin, ki so povzročile poplavljanje več kot 20 rek in sprožile več kot 300 zemeljskih plazov, zaprosila za pomoč prek mehanizma Unije na področju civilne zaščite. Poplave so prizadele več pokrajin, močne padavine pa so po podatkih italijanske civilne zaščite v provincah Bologna, Forli-Cesena in Ravena zahtevale 13 smrtnih žrtev, evakuiranih je bilo že več kot 10.000 ljudi in zaprtih je več kot 200 cest. Na prizadetem območju so prekinjene oskrba z električno energijo in telekomunikacije. Vremenska in hidrološka napoved sta slabi, saj so napovedane močne nevihte v pokrajini Emilija-Romanja, zlasti na vzhodu regije.

Izjava predstavnikov Ministrstva za obrambo in Uprave za zaščito in reševanje pred odhodom začasne enote civilne zaščite za hitro prečrpavanje vode na pomoč v poplavljeno italijansko pokrajino Emilija-Romanja bo danes ob 9. uri (Logistični center Uprave RS za zaščito in reševanje Ajdovščina).

Vir: Ministrstvo za obrambo