Skoči do osrednje vsebine

Generalni konzulat München skupaj z osnovno šolo iz Freisinga obeležil svetovni dan čebel

Letošnji svetovni dan čebel smo na Bavarskem obeležili v sodelovanju z Grund- und Mittelschule am SteinPark v Freisingu. Po uvodnih pozdravih s strani ravnatelja gimnazije dr. Simona Pelczerja in generalne konzulke Maše Šiftar je sledilo predavanje čebelarja Tobiasa Kiela o pomenu čebel in drugih opraševalcev za zeleno prihodnost in trajnostni razvoj.

Ker ima šola približno 700 učencev, so učitelji v svojih razredih izbrali predstavnike, ki so se udeležili predavanja o čebelah, ti pa bodo morali to, kar so se naučili na predavanju, prenesti na svoje sošolce v razredih. Učenci so z zanimanjem spremljali predavanje, še posebej pa jih je navdušil čebelji panj, ki ga je čebelar Tobias Kiel prinesel s seboj. Učencem smo pripravili tudi slovenski zajtrk, na vrtu nove šole pa zasadili medonosni ribez.


Od leta 2004 pobrateni mesti Freising in Škofja Loka gojita izredno dobre odnose, kar gre zahvala Rupertu Widmannu in Mirjam Jan Blažić. Nemški cesar Oton II. je freisinškemu škofu Abrahamu današnjo Staro Loko podelil z darilno listino izdano 30. junija 973 - letos obeležujejo 1050 let.


Izjemno veseli smo, da smo letošnji projekt izvedli z osnovno in srednjo šolo v Freisingu, ravnateljema Simonu Pelczerju in Sabine Jackermaier ter njunemu osebju se zahvaljujemo za odlično sodelovanje.
Prijetno druženje smo zaključili s čebelarskim pozdravom: "Naj medi!"