Skoči do osrednje vsebine

Festival ob Svetovnem dnevu čebel, 20. maj 2023

V soboto, 20. maja smo ob 6. svetovnem dnevu čebel v sodelovanju z mestno občino Minato in Minato International Association v lokalnem središču tokijskega predela Takanawa priredili celodnevni festival "World Bee Day Festival 2023".

Z Veleposlaništva RS v Tokiu je v pozdravnem govoru obiskovalce nagovoril veleposlanik Janez Premože, začasni odpravnik poslov, in spregovoril o pomenu svetovnega dneva čebel. Miha Grudnik je nato predstavil zanimiva dejstva o Sloveniji ter seznanil prisotne o naši bogati čebelarski tradiciji in o prizadevanjih slovenske vlade v prid čebelarjev in čebelarstva. 

Na festivalu so kot razstavljavci sodelovali urbani čebelarji neprofitne organizacije Ginza Honeybee Project, kozmetično podjetje Guerlain, uvoznik Slovenskega medu Fujio Project in podjetje Seeds of Virtue, ki se ukvarja z revitalizacijo japonskih čebel. Vsi sodelujoči so imeli predstavitev svojih aktivnosti na temo čebelarjenja, izobraževanja otrok in žensk čebelark, apiturizma in okoljevarstva, na njihovih stojnicah pa so se odvijale raznorazne aktivnosti, kot so degustacija medu, predstavitev panja in izdelava svečk iz čebeljega voska.

Na stojnici veleposlaništva so lahko obiskovalci poleg slovenskega medu poskusili tudi piransko sol, slovensko bučno in olivno olje ter slovensko vino. V gorenjski narodni noši jim je Clea Kezele, Slovenka, ki živi in dela na Japonskem, predstavila zanimiva dejstva o Sloveniji. Imeli smo stojnico, kjer so se tako otroci kot odrasli preizkusili v slikanju na panjske končnice, za konec pa so se lahko pri lektorici slovenskega jezika na Tokijski univerzi, Vesni Bukovec, naučili nekaj slovenskih fraz.

Festival je obiskalo preko 200 ljudi vseh starostnih skupin. Po zelo dobrem feedbacku tako s strani soorganizatorjev, razstavljavcev kot s strani obiskovalcev, si bo veleposlaništvo tudi v letu 2023 prizadevalo organizirati podoben festival odprte narave na področju čebelje diplomacije.