Skoči do osrednje vsebine

Visoko patogena aviarna influenca pri rečnih galebih na ptujskem jezeru

Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) obvešča rejce perutnine in ptic v ujetništvu, da je bila po kratkotrajnem zatišju (slaba dva meseca) ponovno potrjena visoko patogena aviarna influenca (HPAI) podtipa H5N1, in sicer pri treh poginjenih rečnih galebih na Ptujskem jezeru.

Za zmanjšanje tveganja za prenos virusa s prostoživečih ptic na perutnino ostajajo v veljavi priporočila za celotno Slovenijo, ki jih je sprejelo Državno središče za nadzor bolezni. Dostopna so na posebni spletni strani UVHVVR za aviarno influenco.

Rejce perutnine in ptic v ujetništvu pozivamo, da v primeru, ko opazijo katerega od naslednjih znakov, o tem takoj obvestijo svojega veterinarja:

  • zmanjšana poraba krme in vode za več kot 20 %,
  • padec nesnosti za več kot 5 %, ki traja že več kot dva dni,
  • povišan dnevni pogin za več kot 3x od pričakovanega,
  • pojav kliničnih znakov (ravnodušnost, nasršenost perja, zmanjšano oziroma neobičajno oglašanje, kihanje, kašljanje, izcedek iz nosnic, otekline podkožja, tekoči in zeleno ali belo obarvani iztrebki; lahko se pojavijo tudi živčne motnje (tresenje in zavijanje glave in vratu, krči, nekoordinirano gibanje, živali težko stojijo, so neaktivne, imajo spuščene peruti) ali posmrtnih sprememb, ki kažejo na aviarno influenco.