Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Fajon v Kopru o mednarodnem povezovanju mesta in luke

Ministrica Tanja Fajon je bila danes na obisku v Kopru, kjer se je srečala s koprskim županom, Alešem Bržanom, in z vodstvom Luke Koper. Obisk je potekal le nekaj dni pred odhodom v Vietnam (med 21. in 23. majem), kamor se ministrica odpravlja z deset člansko gospodarsko delegacijo, v kateri je tudi Luka Koper, in Indonezijo, ter pred njenim načrtovanim junijskim obiskom v Republiki Koreji.

"Kot smo slišali v pogovoru z vodstvom Luke Koper je 65 odstotkov prometa v Luki Koper v oziroma iz Azije, zato je podpora Ministrstva za zunanje in evropske zadeve pri prodiranju na azijske trge zelo dobrodošla. Veseli me, da bo Luka Koper del poslovne delegacije v Vietnamu, predvidoma tudi v Južni Koreji, saj gre za prepoznanega partnerja v tujini in je s tega vidika pomemben za zunanjepolitične aktivnosti in gospodarsko diplomacijo," je ob obisku povedala ministrica. Predsednik uprave Luke Koper Boštjan Napast je na srečanju predstavil poslovanje Luke Koper, s posebnim poudarkom na zeleni transportni pobudi in prizadevanjih podjetja za zmanjšanje ogljičnega odtisa.

Koprski župan Aleš Bržan je ministrico Fajon seznanil z izzivi, s katerimi se sooča občina. Strinjala sta se, kako pomembni so za Koper dobri medsosedski odnosi Slovenije s Hrvaško in Italijo. Sogovornika sta govorila tudi o priložnostih za povezovanje Kopra z občinami tujih držav, pri čemer je ministrica ponudila podporo slovenske diplomacije pri vzpostavljanju in krepitvi mednarodnih stikov.