Skoči do osrednje vsebine

Zavajajoča objava Zmaga J. Plemenitega glede nakupa letal za gašenje Air Tractor na omrežju Twitter

Zmago Jelinčič Plemeniti je na svojem profilu v omrežju Twitter 12. maja 2023 objavil neresnične podatke v zvezi z nakupom letal za gašenje Air Tractor.

Podatki o ceni omenjenih letal v njegovi objavi so popolnoma zavajajoči, saj ni upoštevana vsa vgrajena oprema, prav tako ne vrednost plovcev, kar za eno letalo znaša 1.595.000 evrov brez DDV. Namigovanje o domnevni proviziji je popolnoma lažno.

Na novinarski konferenci po podpisu pogodbe o nakupu letal za gašenje Air Tractor AT-802 Fire Boss 17. aprila 2023 smo transparentno predstavili vse podatke o tem nakupu, tako glede cene kot tudi tehnične podatke o naročenih letalih in pripadajoči dodatni opremi, ki je predmet te pogodbe.

Ob tem želimo še enkrat poudariti, da vrednost pogodbe s španskim podjetjem Air Tractor Europe za nakup dveh dvosedežnih letal in dveh enosedežnih letal s plovci znaša 19.092.567,78 evra brez DDV. Sredstva za plačilo nakupa štirih letal Air Tractor AT-802 Fire Boss je zagotovila Evropska unija v znesku 16.228.682,61 evra, kar predstavlja 85 odstotkov vrednosti nakupa brez DDV, razlika do pogodbene vrednosti pa je zagotovljena v rednem proračunu Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje, in sicer v znesku 7.064.250,08 evra, kar predstavlja 15 odstotkov vrednosti nakupa brez DDV in vrednost celotnega DDV. Garancija za dobavljena letala je 24 mesecev od dneva prevzema.

Dobavitelj letal Air Tractor AT-802 Fire Boss, špansko podjetje Air Tractor Europe, je edino pooblaščeno podjetje za prodajo, dobavo rezervnih delov, usposabljanje vzdrževalcev, usposabljanje pilotov in mehanikov v Evropi ter edino pooblaščeno podjetje s strani evropske agencije za varnost v letalstvu EASA. Omenjeno podjetje je tudi edino pooblaščeno za dobavo teh letal v Severno Afriko in na Bližnji vzhod. Podjetje je bilo ustanovljeno leta 1965 zaradi zahtev evropske agencije EASA in je letala Air Tractor AT-802 že prodalo v 25 državah.