Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade sodeloval na 18. Forumu obrti in podjetništva

Predsednik vlade je na današnjem forumu, kjer so predstavniki obrti in podjetništva predstavili 125 zahtev, zagotovil, da se bo vlada vseh ukrepov lotevala na podlagi dialoga. "Ta dialog mora teči kontinuirano, saj lahko samo v dialogu pridemo do boljših rešitev,” je poudaril dr. Golob.
Predsednik vlade je sodeloval na Forumu obrti in podjetništva

Predsednik vlade je sodeloval na Forumu obrti in podjetništva | Avtor: Nebojša Tejić/STA

1 / 4

"Če je kdaj čas za razvojno prestrukturiranje gospodarstva, je čas zdaj," je dejal premier in poudaril, da so na voljo milijardna sredstva za razvojno prestrukturiranje v zeleni preboj in digitalni prehod. Ker ni bilo še nikoli na voljo več sredstev za ta namen, je podjetnike pozval k tovrstnemu prestrukturiranju, od katerega je odvisno tudi, kako bomo kot Slovenija krmarili v prihodnje.

Velik del razprave je bil namenjen pomanjkanju delovne sile, s katero se soočajo praktično vse evropske države. Kot je poudaril predsednik vlade, bo Evropa brez uvoza delovne sile težko obdržala sedanjo raven blaginje. Z zakonom o tujcih je vlada uvedla sistem hitrejšega zaposlovanja tujcev, najprej v javnem sektorju. "Želimo vzpostaviti delujoč sistem, ki ga doslej ni bilo," je povedal dr. Golob in predstavnikom podjetništva pozval, da skupaj definirajo tudi prednostna področja za zaposlovanje tuje delovne sile v gospodarstvu.

Glede težav s pritegovanjem mladih v poklicno izobraževanje so se prisotni strinjali, da je potrebno okrepiti dialog z resornim ministrstvom za vzgojo in izobraževanje. Mladi, ki se odločajo za poklicno šolo, bi morali poklicno izobraževanje prepoznati kot začetek podjetniške poti.

Predstavnike malega gospodarstva so izpostavili tudi dileme glede načrtovanih davčnih sprememb. Predsednik vlade je poudaril, da bodo strokovnjaki z različnih področji najprej soočili mnenja. “Nesporno dejstvo je, da imamo v Sloveniji zelo visoko obremenitev dela, po drugi strani pa imamo zelo nizko obdavčitev premoženja,” je izpostavil predsednik vlade in poudaril, da je treba v socialnem dialogu najti rešitve in boljšo prerazporeditev med obremenitvami dela in socialnih prispevkov na eni ter obremenitvijo premoženja na drugi strani.

Vladi so se predstavniki obrti in podjetništva med drugim zahvalili za ukrepe na področju energetske draginje, ki je v preteklem letu zajela večino malih poslovnih odjemalcev. Vlada je podaljšala regulacijo cen električne energije za male poslovne odjemalce do konca leta in veljavnost uredbe o določitvi najvišje dovoljene cene električne energije za mikro, mala in srednja podjetja.

V skladu z geslom foruma "Povezani smo močnejši", je predsednik sodelujoče pozval, da naj kot predstavniki obrti in podjetništva skupaj identificirajo programe in predloge rešitev, ki bi jih lahko v dialogu nato tudi izpeljali in zanje zagotovili ustrezna sredstva.