Skoči do osrednje vsebine

Premier dr. Golob: Zgodovine ne smemo zlorabljati za sovražni govor

Predsednik vlade dr. Robert Golob se je danes udeležil spominske slovesnosti ob 78. obletnici zaključnih bojev na Orlah in obletnici osvoboditve Ljubljane – Mesta heroj in njenem prazniku 9. maju.

"Tako kot slovenstva ni brez našega jezika, tudi partizanstva ni brez naše pesmi," je v slavnostnem nagovoru dejal premier in dodal, da je bila partizanska himna "Hej brigade" jasna glede tega, kaj je končni cilj narodnoosvobodilnega boja. Znamenito ga je namreč himna ubesedila v napovedi, da "tja do bele Ljubljane naša vojska prodre kot vihar!" Krvavi, težki boji na Orlah, so predstavljali dolgo pričakovano izpolnitev te zaobljube.

"Žrtve, ki so padle na ta dan, so tako pomembno simbolne, da je prav, da jih nikoli ne pozabimo," je nadaljeval predsednik vlade in spomnil na trpljenje celotnega mesta. Opozoril je, da se zgodovina ne sme zlorabljati za sovražni govor, zato bodo koalicijski partnerji našli pravo pot, s katero bodo zgodovino počastili, sovražnemu govoru pa dokončno rekli ne.

V zaključku govora je predsednik vlade citiral pesem Karla Destovnika Kajuha, v kateri pesnik pravi, da se partizan "nikdar ni klicu svobode izmikal." "Tudi mi se ne moremo klicu svobode nikoli izmakniti. In se ne bomo. To je naša zaveza, ki jo lahko damo preteklim generacijam in ki jo moramo dati prihodnjim generacijam," je sklenil premier in pozval vse, da najdemo pogum takrat, ko se bomo borili za prave vrednote in pravo svobodo.

Pred začetkom slovesnosti je predsednik vlade pred spomenikom padlih na Orlah položil venec.