Skoči do osrednje vsebine

14 dni do šeste obeležitve svetovnega dne čebel

20. maja bomo po svetu šestič obeležili svetovni dan čebel, ki ga je Generalna skupščina OZN razglasila 20. decembra 2017. Z obeležitvijo želimo tudi letos najširšo javnost opozoriti na dejstvo, da so čebele in drugi opraševalci za naše preživetje na tem planetu izredno pomembne.
Pogled na nagrado, ki je položena v škatlo.

Nagrada Zlata čebela | Avtor: Anže Malovrh/STA

Slovenija je 20. maj »poimenovala po čebelah« zaradi rojstnega dne Antona Janše, pionirja sodobnega čebelarstva. Bil je prvi moderni učitelj čebelarstva na svetu in že avstrijska cesarica Marija Terezija ga je imenovala za stalnega učitelja čebelarstva na novi Čebelarski šoli na Dunaju. V tem obdobju pa so čebele na severni polobli tudi najdejavnejše in se začnejo razmnoževati, obenem pa je v tem času potreba po opraševanju največja. Tako, kot se je Anton Janša zavedal pomena čebel in ostalih opraševalcev, se s svetovnim dnevom čebel Slovenija trudi, da bi se tega zavedala tudi svetovna javnost.

Promocija svetovnega dne čebel prispeva tudi k veliki prepoznavnosti Slovenije in slovenskega čebelarstva na svetovni ravni. Ta prepoznavnost na številnih področjih ponuja tudi priložnosti za nadaljnji razvoj in širitev na tuje trge. Eno od njih je vsekakor trženje znanja in kompetenc s področja čebelarstva. Priložnosti za razvoj so tudi na področju ponudbe slovenske čebelarske opreme, izvoza čebeljih proizvodov z višjo dodano vrednostjo itd. Poleg tega svetovni dan čebel prinaša priložnost tudi za ostale panoge gospodarstva, kot so turizem, trgovina, gostinstvo itd., kot tudi za splošno promocijo Slovenije na globalni ravni.

Velik prispevek k promociji svetovnega dne čebel in Slovenije daje tudi mednarodna nagrada Zlata čebela Aurea Apis. Letos se nagrado podeljuje že tretje leto, s čimer se zaključuje prvo triletje področij, za katera Republika Slovenija nagrado podeljuje. Zlata čebela bo namreč letos podeljena za področje raziskav o čebelah in drugih opraševalcih - prva je bila podeljena za promocijo in informiranje o pomenu čebel in ostalih opraševalcev, druga pa za ohranjanje čebel in drugih opraševalcih.

S podeljevanjem nagrade Zlata čebela Slovenija spodbuja in podpira inovativnost, vrhunskost posameznikov ali pravnih oseb, ki so posebej pomembno prispevali k zaščiti in krepitvi zavedanja o pomenu čebel in drugih opraševalcev na svetovni ravni, spodbuja krepitev aktivnosti, povezanih z delom in izjemnimi dosežki posameznika ali pravnih oseb na prej navedenih področjih.

Ambicija predlagatelja je, da nagrada postane najbolj prepoznavna nagrada za dosežke na področju čebel kot tudi ostalih opraševalcev na globalni ravni, hkrati pa s podeljevanjem te nagrade Slovenija utrjuje sloves kot čebelarske, zelene in biotsko raznolike dežele, ki spodbuja napore za prehransko varnost, trajnostno kmetijstvo ter varovanje okolja doma in v mednarodni skupnosti. Slovenija si tako s svetovnim dnevom čebel kot nagrado Zlata čebela prizadeva za prenos znanja in tehnologije ter utrditev v svetu prepoznane Slovenije kot zelene, zdrave, proaktivne in inovativne države. Odbor za podelitev nagrade Zlata čebela je med prispelimi predlogi iz Srbije (trije predlogi), Nemčije (dva predloga), Ukrajine (dva predloga), Bosne in Hercegovine, Črne gore, Grčije, Hrvaške in Španije izbral nagrajenca za področje raziskav o čebelah in drugih opraševalcih. Razglasitev prejemnika bo potekala na slavnostni podelitvi nagrade, ki bo letos 24. maja v predsedniški palači.

Letošnja osrednja obeležitev svetovnega dne čebel na nacionalni ravni bo potekala v soboto 20. maja v Celju v okviru čebelarskega praznika. Na mednarodni ravni bo največji dogodek organizirala Organizacija Združenih Narodov za hrano in kmetijstvo (v angleščini Food and Agriculture Organization of the United Nations FAO). Na okrogli mizi z naslovom Angažirajmo se za čebele in opraševalcem prijazno kmetijsko proizvodnjo (v angleščini Bee engaged in pollinator-friendly agricultural production) bodo sodelovali strokovnjaki iz vseh regij sveta, ki bodo predstavili različne načine čebelarjenja in raznolikost čebel in divjih opraševalcev. Letošnja tema naslavlja prispevek čebelarjev in vlogo čebel in ostalih divjih opraševalcev pri povečanju prehranske varnosti, izboljšanju življenja in zagotavljanju ekosistemskih storitev za kmetijstvo. Poleg osrednje obeležitve bodo tudi letos potekali številni dogodki po celem svetu, v organizaciji slovenskih diplomatsko konzularnih predstavništev in ob sodelovanju predstavnikov slovenskih vladnih in nevladnih inštitucij.