Skoči do osrednje vsebine

5. maj je mednarodni dan babic

5. maja praznujemo mednarodni dan babic. Babištvo temelji na znanjih o naravi in okolju, poznavanju človekovega telesa in uporabi vseh čutov. Z njim so povezane specifične kulturne prakse, prenos znanj in solidarna pomoč med ženskami. S tem, ko babice skrbijo za matere in novorojenčke, prispevajo k dobrobiti celotne družbe.

Od 2021 je babištvo vpisano v slovenski register nesnovne kulturne dediščine (PDF-datoteka, 160 KB), v teku pa je tudi večdržavna nominacija za vpis na Unescov nesnovni seznam nesnovne dediščine človeštva, pri kateri je sodelovalo tudi Ministrstvo za kulturo.

Generalna direktorica Direktorata za kulturno dediščino Špela Spanžel se je 4. maja 2023 udeležila slovesnega odkritja spominske plošče ob 270-letnici ustanovitve babiške šole v Ljubljani. Častitljiva obletnica je pomembna tudi zaradi pouka v slovenščini, ki je spodbudil razvoj posebnega besedišča, nastanek prvih učbenikov in strokovnega glasila v slovenskem jeziku, pomeni pa tudi začetek formalnega izobraževanja na področju zdravstva v Sloveniji. V stari babiški šoli so se zbrale generacije babic, ki so si ogledale tudi babiško zbirko, prisluhnile zgodovinskim pričevanjem in sodobni viziji razvoja babištva.     

Čestitke vsem babicam k mednarodnemu dnevu!