Skoči do osrednje vsebine

Odločitve vlade s seje vladnega odbora

Na sejah vladnih odborov je vlada med drugim v veljavni Načrt razvojnih programov za obdobje 2023–2026 uvrstila nov projekt »Sektor čebelarskih proizvodov« in sprejela odgovor na zaključke s posveta Zagotavljanje prehranske varnosti v luči predloga Uredbe EU o trajnostni rabi pesticidov.

Uvrstitev novega projekta »Sektor čebelarskih proizvodov« v veljavni Načrt razvojnih programov za obdobje 2023–2026

Na današnji seji odbora za gospodarstvo je Vlada Republike Slovenije sprejela sklep, da se iz evidenčnega projekta »Skupni strateški načrt 2023-2027 – EKSRP« izloči projekt »Sektor čebelarskih proizvodov - SN 2023-2027« in se ga uvrsti v veljavni Načrt razvojnih programov 2023-2026.

Namen projekta je krepitev odpornosti, konkurenčnosti in gospodarnosti sektorja čebelarstva. V programskem obdobju 2023-2027 se bodo tako izvajale naslednje podintervencije: usposabljanje v čebelarstvu, izobraževanje s področja zdravstvenega varstva čebel, vzdrževanje čebelnjakov in čebeljih družin za prenos znanja v čebelarstvu, sofinanciranje nakupa čebelarske opreme, sofinanciranje obnove tipičnih čebelnjakov, sofinanciranje zdravil, dovoljenih v ekološkem čebelarstvu, sofinanciranje sadik medovitih rastlin, posajenih za čebelarjenje in ne za pridelavo rastlin, podpora čebelarskim društvom za izvajanje pašnih redov, subvencioniranje vzreje čebeljih matic, osnovna odbira in menjava čebeljih matic, kakovost matic, karakterizacija čebeljih pridelkov, ugotavljanje učinkov masaže z medom, iskanje alternativnih paš in karakteristike medu v povezavi s povzročitelji medenja, razvoj in testiranje tehnologij za povečanje ekonomičnosti in trajnosti v upravljanju s čebeljimi družinami prek inovacijskih projektov, testni čebelnjaki za nadzor varoze ter izdelava in vzdrževanje aplikacije za vnos podatkov in obveščanje čebelarjev, raziskave na področju uporabe apitehničnih ukrepov in drugih načinov za zatiranje varoze, analiza čebeljih pridelkov, promocija čebelarstva, raziskava trga, podintervencija sofinanciranje nakupa oziroma izdelave satnic s certifikatom ali analiznim izvidom oziroma poročilom o doseženih temperaturah. Cilj projekta je dodelitev podpore za izvajanje podintervencij v sektorju čebelarskih proizvodov iz strateškega načrta skupne kmetijske politike 2023-2027.

Za izvedbo projekta »Sektor čebelarskih proizvodov - SN 2023-2027« je zagotovljenih okvirno 6,5 milijona evrov.

Odgovor na zaključke s posveta Zagotavljanje prehranske varnosti v luči predloga Uredbe EU o trajnostni rabi pesticidov

Na odboru je vlada sprejela tudi odgovor na zaključke s posveta Zagotavljanje prehranske varnosti v luči predloga uredbe EU o trajnostni rabi pesticidov ter ga pošlje Državnemu svetu RS. Posvet je bil organiziran 17. februarja letos, z namenom pravočasne široke izmenjave mnenj vseh deležnikov in tudi vključitve splošne javnosti v razpravo o zagotavljanju prehranske varnosti v luči predloga Uredbe EU o trajnostni rabi pesticidov, ki ga je Evropska Komisija objavila junija lani. Predlog preoblikuje obstoječa pravila o trajnostni uporabi fitofarmacevtskih sredstev in jih usklajuje z ambicijami, določenimi v evropskem zelenem dogovoru ter strategiji o biotski raznovrstnosti in strategiji »od vil do vilic«.

Na podlagi predstavitev in razprave so bili na omenjenem posvetu oblikovani zaključki, do katerih sta se opredelili vlada in Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Daljše sporočilo za javnost o vsebini odgovora, ki ga je potrdila vlada, je priloženo v priponki.