Skoči do osrednje vsebine

Slovenska delegacija na sestanku Moneyval v Varšavi

Delegacija Slovenije se je 25. aprila udeležila sestanka Moneyval na visoki ravni, ki je potekal v Varšavi na Poljskem. Moneyval je odbor strokovnjakov pri Svetu Evrope, ki ocenjuje skladnost ukrepov s področja preprečevanja pranja denarja in financiranja terorizma s standardi Projektne skupine za finančno ukrepanje (angleško Financial Action Task Force - FATF) v 35 državah.

FATF je globalna projektna finančna skupina, ki pripravlja in promovira politike za preprečevanje pranja denarja in financiranja terorizma ter izdaja priporočila, ki bi jih morale države upoštevati.

V okviru tega srečanja, ki so se ga poleg Slovenije udeležili predstavniki 34 držav, je bila sprejeta nova strategije Moneyval za obdobje 2023-2027, ki poudarja pomen boja proti pranju denarja in financiranju terorizma ter v ta namen določa vrsto konkretnih ukrepov.

Sprejeta je bila tudi posebna deklaracija, s katero so se sodelujoče države zavezale k nadaljnji politični podpori ciljem Moneyval, kar predstavlja pomembno politično sporočilo za mednarodna in regionalna prizadevanja za boj proti pranju denarja, financiranju terorizma in financiranju širjenja orožja za množično uničevanje.