Skoči do osrednje vsebine

Zunanji ministri Slovenije, Hrvaške in Avstrije o skupnih izzivih in energetski solidarnosti

Ministrica Tanja Fajon se je udeležila tristranskega srečanja zunanjih ministrov Slovenije, Hrvaške in Avstrije na Reki. S hrvaškim ministrom za zunanje in evropske zadeve Gordanom Grlićem Radmanom, ki je srečanje gostil, in zveznim ministrom za evropske in mednarodne zadeve Alexandrom Schallenbergom, so razpravljali o poglabljanju sodelovanja med državami in skupnih izzivih.

"To je bilo prvo tovrstno srečanje zunanjih ministrov. Takšna srečanja so vedno izjemna priložnost, da krepimo zaupanje med tremi sosednjimi in prijateljskimi državami. Veliko smo govorili o tem, kaj nas združuje in o izzivih, s katerimi se soočajo naše države", je uvodoma dejala ministrica Fajon in ob tem kot pereči izziv opredelila migracije. "Učinkovite in trajnostne rešitve za soočanje z neurejenimi migracijami moramo poiskati na ravni Evropske unije, z gradnjo zaupanja in ne z gradnjo zidov", je pozvala in se zavzela za okrepitev vlaganja in sodelovanja z državami izvora in tranzita, vključno z državami Zahodnega Balkana. Zavzela se je tudi za okrepljeno vlogo Frontexa na zunanji meji Evropske unije ter za odpravo notranjih kontrol oziroma obnovo "Schengena, kot smo ga poznali". "Pred poletjem si želimo, da bodo ljudje lahko čimbolj svobodno in neomejeno potovali na Hrvaško ali v Avstrijo".

Pogovori so tekli tudi o širitveni politiki Evropske unije na regijo Zahodnega Balkana. "Neizmerno me veseli, da smo bili v manj kot enem letu, odkar sem prevzela mandat ministrice za zunanje in evropske zadeve, priča pomembnim korakom za nekatere zahodnobalkanske države na evropski poti. Albanija in Severna Makedonija sta pričeli s pogajanji, Bosna in Hercegovina je dobila status kandidatke za EU, nekaj dni nazaj nas je razveselila težko pričakovana novica o odpravi vizumov za državljane Kosova", je dosežke v obdobju svojega mandata naštela ministrica Fajon.

Zunanji ministri Fajon, Radman in Schallenberg so na Reki govorili tudi o sodelovanju pri obnovi Ukrajine ter se v luči velikih geopolitičnih sprememb zavzeli za enotno obravnavo partnerskih tretjih držav. Dotaknili so se še načrtov za skupne misije v izbranih afriških in azijskih državah, ki se, tako ministrica Fajon, "težje spopadajo z energetsko in prehransko preskrbo, tudi zaradi vojne v Ukrajini".

Ob robu srečanja so ministri obiskali terminal za utekočinjeni zemeljski plin (angleško liquefied natural gas terminal - LNG) v Omišlju na Krku in se pogovarjali o pomenu energetske solidarnosti in povezljivosti držav. Ministrica je ob tem napovedala Sklenitev sporazuma o solidarnostnih ukrepih za zagotovitev zanesljivosti oskrbe s plinom s Hrvaško, pogajanja Slovenije za sklenitev sporazuma po vzoru z Italijo pa že tečejo tudi s severno sosedo.