Skoči do osrednje vsebine

Državna proslava ob dnevu upora proti okupatorju

Letošnja državna proslava ob dnevu upora proti okupatorju bo potekala na predvečer praznika, v sredo, 26. aprila 2023, ob 20. uri v Športni dvorani Osnovne šole Karla Destovnika – Kajuha v Šoštanju, rojstnem kraju pesnika in narodnega heroja, kateremu je Vlada Republike Slovenije posvetila letošnje – Kajuhovo leto.

Slavnostna govornica bo predsednica Državnega zbora Republike Slovenije mag. Urška Klakočar Zupančič.

Režiser in scenarist proslave Tomaž Letnar meni, da bi moralo biti spoštovanje upora proti okupatorju več kot obujanje zgodovinskega spomina, ker je upor nujen in nedeljiv del osebne in nacionalne biti, ko je le ta ogrožena. Drugi, po njegovem mnenju temeljni element, ki ga želi izpostaviti v umetniškem programu, je človečnost. Za ohranjanje celovite osebnosti so, navkljub nemogočim razmeram, borke in borci pisali pesmi, plesali, skladali glasbo, se ljubili in se smejali. Letnarjeva dramska pripoved tako temelji na osebnih zgodbah v resničnih zgodovinskih okoliščinah in s tem upor dviga nad ideološke interpretacije zgodovine na osebno in etično raven ter mu daje brezčasen, vedno aktualen pomen. Povedana bo z vsebinsko osmišljeno poezijo v interpretaciji dramskega igralca Roka Viharja ter plejade odličnih mladih igralcev – Diane Kolenc, Luke Bokšana, Julite Kropec, Jureta Rajšpa in Lovra Zafreda – s sodobno prirejeno glasbo, kjer bodo v ospredju vrhunska sopranistka Sabina Cvilak, skupina Šank Rock, Mešani pevski zbor Svoboda Šoštanj in Pihalni orkester Zarja Šoštanj, ter s plesom Mateje Železnik in avtentičnim pričevanjem dveh stoletnic, ki sta še redki živi priči dogodkov med okupacijo: inovatorke in inženirke Emilije Soklič ter Nade Tarman, najstarejše slovenske radijke.

Scenografijo za proslavo oblikuje Marko Japelj, svetlobo Gregor Smrdelj, video Den Baruca, direktor fotografije je Rado Likon, avtor koreografije Lukas Zuschlag, glasbeni vodja Marjan Peternel, za kostumografijo skrbi Barbara Podlogar.

Sodelovali bodo tudi zastavonoše in nosilci bojnih zastav veteranskih organizacij, Slovenske vojske in Policije.

Prireditev bo mogoče v neposrednem prenosu spremljati na I. programu Televizije in I. programu Radia Slovenija ter na spletnem portalu RTV Slovenija.

Fotografije s proslave bodo na voljo na vladnem Flickr računu.


!! Informacija za medije:
Akreditacijske priponke boste predstavniki medijev lahko prevzeli na lokaciji pred dogodkom. Prosimo, da na prizorišče prireditve pridete najkasneje do 19.30.

Kontakti za morebitna dodatna vprašanja in pomoč:
- Anja Otavnik, Urad vlade za komuniciranje, GSM: 051 391 174
- Barbara Oprčkal, Urad vlade za komuniciranje, GSM: 030 422 584