Skoči do osrednje vsebine

Predstavitev dela vlade dijakinjam in dijakom Gimnazije Vič

Dijakinje in dijaki Gimnazije Vič so danes na povabilo Kabineta predsednika vlade in Urada vlade za komuniciranje v okviru programa »Državljanska kultura« obiskali Vlado Republike Slovenije. Zanje smo na sedežu vlade pripravili predstavitev vlade in njenega dela.

Dijaki so si najprej ogledali protokolarna darila, ki so jih slovenski predsedniki vlad prejeli od tujih državnikov. Ta so razstavljena v vhodni avli, da si jih lahko ogleda vsak obiskovalec.

Sledila je kratka video predstavitev vlade kot izvršilne veje oblasti, kako je sestavljena in kašne so njene naloge. Dijake je nagovoril tudi mlad svetovalec predsednika vlade, ki je predstavil svojo karierno izkušnjo in delo v kabinetu predsednika vlade.

Osrednji del obiska je potekal v sejni sobi, kjer potekajo seje vlade. Tu je mlade sprejela državna sekretarka za odnose z Državnim zborom v Kabinetu predsednika vlade Maša Kociper, ki je z dijaki govorila o političnem sistemu in delovanju vlade. Odgovarjala je na njihova vprašanja, ki so se nanašala predvsem na sprejemanje zakonodaje in možnosti, ki jih imamo državljani, da pri tem sodelujemo.

Z dijaki smo obisk nadaljevali v vladnem novinarskem središču, kjer smo jim predstavili možnosti sodelovanja pri oblikovanju javnih politik in kako Urad vlade za komuniciranje skrbi za obveščanje javnosti o delu vlade. Dijaki so se lahko preizkusili tudi v vlogi govorcev in novinarjev na novinarski konferenci.

Obisk dijakov smo zaključili v vladni palači, kjer jim je predstavnik protokola predstavil zgodovino palače, nekaj najzanimivejših dogodkov, ki so se odvijali v njenih prostorih, in osnovna pravila državnega protokola.

Profesor Edin Saračevič, ki je spremljal dijake, se je na koncu zahvalil za pobudo in vabilo. Prepričan je, da tovrstne predstavitve prispevajo k boljšemu razumevanju delovanja političnega sistema, pomena volitev in drugih oblik politične participacije.

Fotografije z obiska dijakov Gimnazije Vič so na voljo na vladnem Flickr računu.