Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Štucin opravil konzultacije z državno sekretarko zunanjega ministrstva Romunije

Državni sekretar Marko Štucin je na obisku gostil državno sekretarko za evropske zadeve v Ministrstvu za zunanje zadeve Romunije Danielo Gîtman. Pogovori so bili namenjeni krepitvi dvostranskih odnosov in izmenjavi stališč o aktualnih evropskih, regionalnih ter mednarodnih temah in širitvi EU.

Državna sekretarja Štucin in Gîtman sta potrdila vzajemni interes za krepitev dvostranskih odnosov med Slovenijo in Romunijo, dveh prijateljskih držav, članic EU in Nata ter z vrsto skupnih interesov in sorodnih stališč. Sogovornika sta izmenjala poglede o aktualnih zunanjepolitičnih temah, s poudarkom na položaju na Zahodnem Balkanu in širitvi EU, razmerah v Ukrajini ter odnosih z Moldavijo in Gruzijo. Poudarjen je bil pomen nadaljnje podpore Ukrajini in zagotovitve odgovornosti ruskega režima za storjene zločine v Ukrajini. Pri tem je državni sekretar Štucin izpostavil MLA diplomatsko konferenco za sprejem Konvencije o mednarodnem sodelovanju pri preiskavah in pregonu genocida, hudodelstev zoper človečnost, vojnih hudodelstev in drugih mednarodnih hudodelstev, ki bo potekala od 15. do 26. maja 2023 v Ljubljani.

Sogovornika sta izmenjala poglede glede nekaterih aktualnih evropskih tem. V tem kontekstu se je državni sekretar Štucin med drugim zavzel za polno delovanje schengenskega območja in odpravo nadzora na notranjih mejah ter zagotovil nadaljnjo podporo Slovenije za vstop Romunije v schengen.