Skoči do osrednje vsebine

Do izobrazbe in zaposlitve v Slovenski vojski tudi brez končane srednje šole

Državni zbor Republike Slovenije je sredi marca sprejel predlagane spremembe Zakona o službi v Slovenski vojski, ki so v tem tednu začele veljati. Po novem se bodo v Slovenski vojski lahko zaposlili tudi tisti, ki imajo končano osnovno šolo in bodo srednjo šolo dokončali ob delu.

Na novinarski konferenci v Vojašnici Janka Premrla Vojka v Vipavi, kjer deluje tudi Veščinski center Slovenske vojske, so spremembe in implementacijo zakona predstavili državni sekretar na Ministrstvu za obrambo dr. Damir Črnčec, načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor Robert Glavaš in generalni direktor Direktorata za obrambne zadeve na Ministrstvu za obrambo Boštjan Pavlin.

Državni sekretar Črnčec je pojasnil, da je namen sprejetih sprememb povečati zanimanje za zaposlitev v Slovenski vojski in obenem omogočiti mladim, ki nimajo srednješolske izobrazbe, šolanje ob delu ter možnost nadaljnje karierne poti. »Spremembe Zakona o službi v Slovenski vojski so začele veljati, na ministrstvu smo že sprejeli tudi ustrezne pravilnike in spremenili formacijska mesta za implementacijo sprememb, tako da lahko danes začnemo s postopki za zaposlitev,« je povedal državni sekretar Črnčec. »Slovenska vojska na pragu posodobitve ponuja priložnost za zaposlitev različnih profilov in celovit karierni razvoj. Možnost došolanja, številna usposabljanja in izobraževanja doma ter v tujini pa omogočajo raznoliko poklicno pot tudi tistim, ki še niso končali srednje šole. Tako jim ponujamo drugo priložnost, da se zaposlijo v Slovenski vojski in hkrati končajo šolanje, kar je bila tudi ena izmed zavez ministra za obrambo,« je izpostavil državni sekretar Črnčec. Vojak, ki nima dokončane srednje šole in šolanje nadaljuje ob delu, bo opravljal enake naloge in bo razporejen na enako delovno mesto, kot če bi izobrazbo že imel. »Plača je stimulativna. Z dodatnimi obremenitvami, delom čez konce tedna, z nočnim delom in drugim lahko doseže tudi od 1300 do 1600 evrov neto, še enkrat višja pa je, če se udeleži mednarodnih misij ali operacij, kot so na primer na Kosovu, v Latviji ali na Slovaškem. V tem primeru plača preseže tudi 3000 evrov neto,« je dodal državni sekretar Črnčec.

Mladi brez končane srednje šole, ki se ob izpolnjevanju tudi siceršnjih pogojev za opravljanje vojaške službe zaposlijo v Slovenski vojski, ob sklenitvi pogodbe za zaposlitev sklenejo tudi pogodbo o izobraževanju ob delu, in sicer za pridobitev srednje poklicne, srednje splošne ali srednje strokovne izobrazbe.

Generalni direktor Direktorata za obrambne zadeve Boštjan Pavlin je ob tem dodal, da bodo do povračila stroškov izobraževanja, ki so nastali pred podpisom pogodbe, upravičeni tudi tisti, ki se že izobražujejo. »Seveda pa morajo vsi, ki se želijo zaposliti v Slovenski vojski brez končane srednje šole, izpolnjevati vse preostale pogoje za opravljanje vojaške službe,« je pojasnil Pavlin.

Načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor Robert Glavaš je izpostavil, da bo Slovenska vojska vsem, ki se bodo zaposlili in bodo srednjo šolo zaključevali ob delu, omogočili ustrezne pogoje za šolanje, mladi pa bodo po končanem šolanju zavezani, da ostanejo zaposleni v Slovenski vojski vsaj dvakratni čas šolanja. »Razpon delovnih mest v Slovenski vojski je velik – iščemo mehanike, voznike, kuharje, vzdrževalce, kibernetike, računalničarje ... Tudi tistim s končano osnovno šolo ponujamo karierno priložnost, delovna mesta jih čakajo po vsej Sloveniji,« je povedal načelnik Slovenske vojske generalmajor Robert Glavaš.

Tudi sicer smo na Ministrstvu za obrambo sistemsko in dejavno pristopili k reševanju kadrovskih izzivov. Zaznavamo večje zanimanje za vojaški način življenja, zato smo odpravili omejitev števila udeležencev na taborih za mlade, ki se jih vsako leto udeleži zelo veliko dijakov in študentov. Na sistemski ravni skrajšujemo postopke za zaposlitev. Dijakom in študentom ponujamo štipendije, ki so med najvišjimi v državi, hkrati pa načrtujemo tudi možnost opravljanja praktičnega dela izobraževanja. Trenutno v Veščinskem centru v Vipavi poteka tudi temeljno vojaško strokovno usposabljanje (TVSU), ki mladim v trinajstih tednih ponuja pestre in dinamične vsebine. Naslednja možnost TVSU bo v začetku julija, vse zaposlitvene možnosti pa so predstavljene tudi na spletnih straneh Postani vojak.

Načelnik Glavaš, državni sekretar Črnčec, generalni direktor Pavlin sedijo za konferenčno mizo

Novinarska konferenca v Vojašnici Janka Premrla Vojka v Vipavi: načelnik generalmajor Robert Glavaš, državni sekretar dr. Damir Črnčec, generalni direktor Boštjan Pavlin | Avtor: Monika Sušanj