Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Ajanović Hovnik: Prenova plačnega in uslužbenskega sistema javnega sektorja z roko v roki

"Prenova plačnega sistema javnega sektorja in uslužbenskega sistema se mora oblikovati z roko v roki, saj lahko le zadovoljni in motivirani zaposleni sooblikujejo kakovostne ter dostopne storitve javne uprave za naslednje generacije," je uvodoma na 8. Akademiji javnega sektorja, ki jo organizira Fakulteta za upravo Univerze v Ljubljani, izpostavila ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik.

Na letošnji akademiji, katere moto je "Delimo izkušnje iz javne uprave" je ministrica uvodoma dejala, da se javni sektor danes srečuje z izzivi globalizacije, hitrega razvoja tehnologij, pa tudi s starostnim razkorakom med zaposlenimi. Preteklo varčevanje v javnem sektorju in umanjkanje nadomestnih zaposlitev sta močno vplivala na javne uslužbence, njihovo motivacijo, učinkovitost, zadovoljstvo in kakovost opravljenega dela. "In to so isti javni uslužbenci, od katerih državljani in gospodarstvo vsakodnevno pričakujemo strokovnost, digitalne veščine, profesionalnost in hitro reševanje kompleksnih izzivov ter tudi kakovost," je izpostavila ministrica.

"Želim si, da bi mladi prepoznali javno upravo kot privlačnega delodajalca, ki ga odlikujeta stabilno delovno okolje, stimulativno plačilo in fleksibilen delovni čas. Kajti kakovostne in dostopne storitve javne uprave bo namreč mogoče doseči, ko bodo institucije javnega sektorja postale delodajalec, ki so si ga zaposleni izbrali," je povedala ministrica.

V nadaljevanju je predstavila delo Strokovnega sveta za trajnostni razvoj javne uprave. V sodelovanju z vsemi ključnimi partnerji bodo na strokovni podlagi sooblikovane skupne rešitve, ki bodo v pomoč naslednjim generacijam uporabnikov javnih storitev.

V zaključku nagovora je ministrica pohvalila ponovni zagon portala »Upravna svetovalnica. Gre za interaktivni projekt Ministrstva za javno upravo in Fakultete za upravo, ki prispeva k večji stopnji enake uporabe prava in razvoju upravnega prava; pri projektu pa sodelujejo študenti, upravni organi, uradniki, državljani, nevladne organizacije in ministrstva.

V nadaljevanju je potekala tudi okrogla miza z naslovom "Naše izkušnje iz javne uprave in z javno upravo", ki so se je poleg ministrice Sanje Ajanović Hovnik udeležile tudi prof. dr. Polonca Kovač, redna profesorica na Fakulteti za upravo Univerze v Ljubljani, mag. Vesna Györkös Žnidar, odvetnica in bivša ministrica za notranje zadeve Republike Slovenije in Mojca Ramšak Pešec, vodja Sektorja za kadrovske in pravne zadeve na Generalnem sekretariatu Vlade Republike Slovenije.