Skoči do osrednje vsebine

Upravna svetovalnica bo ponovno zaživela tudi interaktivno

Ministrica za javno upravo v funkciji ministrice za notranje zadeve Sanja Ajanović Hovnik in dekan Fakultete za upravo Univerze v Ljubljani prof. dr. Mirko Pečarič sta podpisala Sporazum o ponovni interaktivni vzpostavitvi projekta Upravna svetovalnica.

“Gre za enega ključnih projektov na področju kakovosti, zato je naša želja, da ga v dobrobit vseh deležnikov in z namenom poenotenja prakse po celi Sloveniji čim prej zaženemo,” je po podpisu dejala ministrica Ajanović Hovnik.

Spletni portal Upravna svetovalnica je skupen projekt Fakultete za upravo in Ministrstva za javno upravo. Za zunanje uporabnike predstavlja neformalni pravni vir o uporabi posebnih procesno pravnih pravil področnih predpisov, še zlasti rabe Zakona o splošnem upravnem postopku (ZUP) in povezanih predpisov, ter upravno-sodne prakse, za študente pa tudi obliko učenja na temelju realnih življenjskih problemov. Odgovori na aktualna vprašanja, ki jih bodo uporabniki zastavili prek Upravne svetovalnice, bodo objavljeni na spletnem portalu v čim krajšem možnem času, v kolikor se da posplošeni obliki.

Projekt povezuje različne deležnike: študente, upravne organe, uradnike, državljane, nevladne organizacije, druge stranke v postopkih in druga ministrstva kot oblikovalce področne zakonodaje, z osredotočenjem na razvoj upravnega procesnega prava.

V vsebinskem smislu je Upravna svetovalnica prispevek k razvoju upravnega prava, k večji stopnji enake uporabe prava in s tem k enaki obravnavi udeležencev v upravnopravnih razmerjih, predvidljivosti pravnih razmerij, večji pravni varnosti in k usposabljanju študentov za delo v praksi.

Začetki Upravne svetovalnice segajo v leto 2009, ko je bil med obema omenjenima institucijama podpisan prvi sporazum o sodelovanju v tej obliki. Do leta 2014 je svetovalnica delovala interaktivno, med letoma 2014 in 2022 pa z vzdrževanjem dostopa do obstoječih vsebin.

Strateško in operativno bosta projekt vodila prof. dr. Polonca Kovač s Fakultete za upravo in Matjaž Remic iz Ministrstva za javno upravo, pri čemer bodo vključeni tudi drugi deležniki, predvsem javni uslužbenci različnih ministrstev ter drugih organov in študenti.

Upravna svetovalnica bo v sklopu upravne stroke in znanosti pri svojem nadaljnjem razvoju sledila multidisciplinarnemu povezovanju znanstvenih ved prava, informatike, organizacije in drugih. Vsebina se bo širila glede na izraženo zanimanje uporabnikov.