Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade na zasedanju nacionalnega otroškega parlamenta

Predsednik vlade dr. Robert Golob se je v državnem zboru udeležil plenarne razprave 33. nacionalnega otroškega parlamenta.

Gre za program vzgoje otrok za aktivno državljanstvo in demokracijo, ki ga organizira Zveza prijateljev mladine Slovenije. Osrednja tema razprave je bilo Duševno zdravje otrok in mladih. Kot je v nagovoru poudaril predsednik vlade, je ključno preventivno delovanje.

"Duševna bolezen lahko zadane kogarkoli. V tem ni nič sramotnega. Zato ta destigmatizacija, da se o tem govori, da je to nekaj vseprisotnega. Vi boste lahko najbolj pomagali vsem okoli vas, ko boste o tem govorili. Govorite vsak dan. Mogoče bo zaradi tega bolezni manj in si boste lahko pripisali zasluge. Ker najboljše orožje je tisto, ki prepreči bolezen in ne tisto, ki ga zdravi," je v nagovoru mladim parlamentarcem izpostavil premier. Ob tem je osnovnošolcem dejal, da lahko za svoje duševno zdravje veliko storijo sami. Ustrezna prehrana in šport sta po njegovih besedah eden tistih dejavnikov, ki krepijo in ugodno vplivajo na naše duševno zdravje in samopodobo.

Dotaknil se je tudi nasilja in nevarnosti na družabnih omrežjih in mlade pozval, naj prijateljem in prijateljicam v primeru napada priskočijo na pomoč: "Ne napadajte, ne bodite agresivni, dajte tiste, ki 'hejtajo', razsvetliti z ljubeznijo. Boste videli, da se na ta način 'hejtarji' umaknejo. Več kot bodo dobili vaše ljubezni prek digitalnih omrežij, manj bodo vztrajni pri sovražnem govoru. Ker jih bo postalo sram."

Govor je sklenil z zahvalo za pogum in udeležence otroškega parlamenta pozval, naj enak pogum pokažejo takrat, ko bodo v stiski njihovi prijatelji.