Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Fajon na zasedanju zunanjih ministrov Severnoatlantskega zavezništva

Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon se je udeležila dvodnevnega zasedanja zunanjih ministrov Nata v Bruslju, ki je potekalo ob 74. obletnici podpisa Natovega ustanovnega dokumenta 1949, in na katerem je v Nato kot 31. članica uradno vstopila Finska.

"Tokratno zasedanje zunanjih ministrov Nata poteka v izjemno pomembnem trenutku za varnost in prihodnost naše skupnosti ter kaže na nujnost transatlantske vezi in varovanja skupnih vrednot," je poudarila ministrica Fajon. Ob tem je izrekla dobrodošlico novi članici Nata Finski: "To je pomemben trenutek v zgodovini zavezništva. Čakamo, da se Natu pridruži še Švedska in da bosta še zadnji dve državi članici čimprej dali zeleno luč. Najpozneje bi se to moralo zgoditi na vrhu zveze Nato v Vilni."

Na zasedanju je v okviru Komisije NATO-Ukrajina sodeloval tudi ukrajinski zunanji minister Kuleba, s katerim so ministri razpravljali o nadaljnji politični in praktični podpori državi. "Ključnega pomena je, da smo zaveznice enotne v podpori Ukrajini. Slovenija je doslej izdatno pomagala z vsemi oblikami pomoči in podpore, vključno s humanitarno in materialno pomočjo v skupni vrednosti 29,4 milijona evrov," je poudarila ministrica in dodala, da bo Slovenija pomagala, dokler bo to potrebno. "Slovenija s svojimi izkušnjami lahko bistveno pomaga zlasti pri razminiranju, psihosocialni pomoči otrokom in rehabilitaciji," je v govoru poudarila ministrica. 

Ministri so govorili tudi o izzivih na globalnem Jugu in podpori tamkajšnjim partnerjem pri izgradnji njihovih varnostnih mehanizmov. "Slovenija je predlagala, da globalni jug vključimo v razprave. Hkrati pa ne smemo pozabiti na partnerje v naši neposredni bližini. Fokus moramo ohraniti na Zahodnem Balkanu. Upam, da bodo na vrhu v Vilni skupaj z EU sodelovale tudi Bosna in Hercegovina, Gruzija in Moldavija," je povedala ministrica. 

Tokratno zasedanje zunanjih ministrov je ob navzočnosti azijsko-pacifiških partnerjev bila tudi priložnost za krepitev dialoga s to pomembno regijo. "Z Avstralijo, Novo Zelandijo, Južno Korejo in Japonsko smo izmenjali poglede o izzivih v regiji in govorili o nadaljnjem sodelovanju, predvsem na področjih kibernetske varnosti, novih tehnologij in boju proti dezinformacijam. Kitajska vse bolj postaja naša strateška tekmica, a hkrati tudi pomembna sogovornica pri reševanju največjih globalnih izzivov, kot so podnebne spremembe in prehranska varnost", je dodala ministrica. 

Ministrica Fajon je v okviru razprave, namenjene pripravam na vrh Nata, ki bo julija 2023 v Vilni, opozorila na pomen okrepitve agende za ženske, mir in varnost. Predstavila je tudi diplomatsko konferenco za sprejem Konvencije o mednarodnem sodelovanju pri pregonu zločina genocida, hudodelstev zoper človečnost, vojnih hudodelstev in drugih mednarodnih hudodelstev, ki bo potekala maja 2023 v Ljubljani.