Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Žbogar na konzultacijah z Namibijo

Državni sekretar Samuel Žbogar je med 3. in 4. aprilom 2023 v Namibiji opravil konzultacije z namestnico ministrice za mednarodne odnose in sodelovanje Namibije Jenelly Matundu. V ospredju pogovorov je bila krepitev političnega dialoga in izmenjava mnenj o razmerah ter izzivih v regiji, s poudarkom na delovanju mednarodnih organizacij.

Srečanje je bilo namenjeno iskanju možnosti za nadaljnjo krepitev sodelovanja med državama, vključno s pripravo sporazuma o političnih konzultacijah ter olajšanju vizumskih postopkov za slovenske državljane. Sogovornika sta spregovorila tudi o sodelovanju na multilateralnem področju, gospodarskem sodelovanju ter globalnih izzivih, kot so podnebne spremembe. V zvezi s tem je državni sekretar Žbogar sogovornico obvestil o mednarodni konferenci Dnevi Afrike, ki bo potekala med 20. in 21. aprilom v Sloveniji na temo podnebne varnosti. Posebno pozornost sta sogovornika namenila tudi agendi o ženskah, miru in varnosti (angleško Women Peace and Security - WPS).

Državni sekretar Žbogar je v sklopu konzulatacij obiskal še Mednarodni ženski mirovni center (angleško International Women Peace Centre), ki deluje z namenom izvajanja zagovorništva na področju žensk, miru in varnosti, vzpostavljanja mrež in partnerstev ter krepitve zmogljivosti nacionalnih, regionalnih in mednarodnih akterjev na področju ohranjanja miru. Pogovor je tekel o potencialnem sodelovanju namibijskega centra s slovenskim Centrom za usposabljanje za mirovne operacije (angleško The Peace Operations Training Centre - POTC).