Skoči do osrednje vsebine

Projekt 'Večja letalska povezljivost Slovenije' v Načrt razvojnih programov 2023–2026

Vlada je na današnji dopisni seji sprejela sklep, da se evidenčni projekt 'Večja letalska povezljivost Slovenije' uvrsti v veljavni Načrt razvojnih programov 2023-2026.

S ciljem izboljšanja ravni letalske povezljivosti Slovenije je bil letos sprejet Zakon o pomoči za zagotovitev večje letalske povezljivosti, ki daje podlago za dodelitev državne pomoči letalskim prevoznikom za začetek obratovanja novih neposrednih letalskih prog.

Pomoč se bo dodelila v obliki subvencij v višini 50 odstotkov letaliških pristojbin v zvezi z novo letalsko progo v postopku javnega razpisa za večjo letalsko povezljivost, na katerega se bodo lahko prijavili zainteresirani letalski prevozniki.

Pomoč se bo začela izvajati po pridobitvi pozitivne odločitve Evropske komisije, da je shema pomoči, določena z zakonom, združljiva z notranjim trgom Evropske unije.

Letalskim prevoznikom, za katere bo v postopku dodelitve pomoči ugotovljeno, da so do nje upravičeni, bodo subvencije izplačane po ugotovitvi utemeljenosti in višine pomoči na podlagi oddanih trimesečnih poročilih o opravljenih letih in prepeljanih potnikov.

Skupni predvideni znesek proračunskih sredstev znaša 16,8 milijona evrov, in sicer 5,6 milijona evrov letno. Obdobje financiranja letalskih linij bo do 31. decembra 2025.