Skoči do osrednje vsebine

Pet let uspešnega dela Uprave za probacijo

Na današnji dan pred petimi leti so svoja vrata odprle probacijske enote Uprave za probacijo (UPRO), ki je bila kot organ v sestavi Ministrstva za pravosodje ustanovljena 1. januarja 2018. Iz začetnih 488 zadev, ki so jih probacijske enote prejele v reševanje ob prvem dnevu delovanja, so do sedaj obravnavale že 9797 zadev, od katerih je zaključenih 7477.

Ne samo, da število zadev stalno narašča, tudi probacijske enote so v tem času razširile svoja krila. Če so sprva delovale na petih lokacijah (Maribor, Celje, Ljubljana, Koper, Novo mesto), sedaj uradno delujejo na sedmih (tudi v Novi Gorici in Murski Soboti). A pričakovati je, da se bo to v prihodnosti še spremenilo, saj probacijski uslužbenci izvajajo individualna srečanja z osebami v probaciji tudi v drugih občinah, kjer jim druge državne institucije nesebično odstopijo prostor ali dva.

S svojim poslanstvom si UPRO prizadeva, da posamezniki, ki se znajdejo na drugi strani zakona, najdejo pravo pot v svojem življenju in ne ponavljajo kaznivih dejanj. S tem prispeva tudi k večji varnosti v družbi.

Za Upravo je pet let izkušenj, velikokrat zelo težkih in zahtevnih, a obenem tudi takšnih, ki dajejo vedeti, da je vredno. Da je vredno delati s človekom, ga usmerjati in mu svetovati pri premagovanju težav. Probacija je postala pomemben deležnik v pravosodju, vse bolj je sprejeta v lokalnih okoljih, še posebej pa je prepoznana v mednarodnem skupnosti. UPRO se namreč aktivno udeležuje številnih posvetov, konferenc in drugih mednarodnih dogodkov. Vzpostavil je tudi mednarodno projektno sodelovanje in prejel mednarodno priznanje Evropskega probacijskega združenja (angleško Confederation of European Probation – CEP).

Kaj probacija je, so zelo lepo opisali probacijski uslužbenci v svoji pesmi, katere del delimo z vami:

»O preljuba slovenska probacija,
tu znašla se je posebna populacija;
ki zares verjame v alternativo,
ima raje preventivo kot kurativo,
ki verjame, da v pogovoru je prava moč,
da sodelovanje premaga individualno nemoč.

Entuziastov, ki želijo vedeti več in več,
zaposlenih, ki vedo, da znanja nikoli ni preveč.«

Skupinska fotografija probacijskih uslužbencev

Skupinska fotografija probacijskih uslužbencev | Avtor: UPRO

1 / 2