Skoči do osrednje vsebine

Premier dr. Golob na vrhu v Kijevu: Prizadevati si moramo za spoštovanje mednarodnega prava in pravično zadoščenje

V drugem delu obiska v Ukrajini se je premier dr. Robert Golob srečal s predsednikom ukrajinskega parlamenta Ruslanom Štefančukom.

Izpostavila sta pomen medparlamentarnega sodelovanja in skupin prijateljstva za utrjevanje dvostranskih odnosov. Predsednik vlade je ob tem spomnil na lanskoletni obisk podpredsednice ukrajinskega parlamenta Olene Kondratiuk v Sloveniji. Zavzel se je za še več takšnih stikov, ki lahko pomembno prispevajo k boljšemu medsebojnemu poznavanju in zbližanju obeh narodov, slovenskega in ukrajinskega. 

Predsednik vlade dr. Robert Golob se je v zaključku obiska v predsedniški palači Marinski v Kijevu udeležil vrha o ruski odgovornosti za zločine v Ukrajini. Odločno je obsodil neizzvano in nepotrebno vojno ter poudaril, da se je Slovenija med drugim pridružila skupini držav za ustanovitev posebnega sodišča za ruske zločine nad Ukrajino. "Grozodejstva, storjena v Buči in drugod po Ukrajini, predstavljajo hudo kršitev človekovih pravic in mednarodnega humanitarnega prava. Nedolžni civilisti so bili izpostavljeni brutalnemu nasilju in grozotam, ki so pustile trajen pečat v skupnostih in v kolektivni zavesti ukrajinskega naroda," je na vrhu povedal dr. Golob. Dodal je, da je storilce treba privesti pred sodišče in tudi na takšen način zagotoviti, da se takšna grozodejstva nikoli več ne ponovijo. 

Slovenija je odločna zagovornica mednarodnega kazenskega prava in Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC) ter Ukrajini na vse načine pomaga pri njenih prizadevanjih, da odgovorni za najhujša kazniva dejanja odgovarjajo. Pozdravljamo izdajo naloga ICC za aretacijo ruskega predsednika Vladimirja Putina in ruske komisarke za pravice otrok zaradi nezakonite deportacije ukrajinskih otrok v Rusijo. Gre za obžalovanja in obsojanja vredno taktiko s strani Rusije. Otroci so tisti, ki bi jih morali še posebej varovati z vsemi možnimi sredstvi. 

"Prizadevati si moramo za svet, v katerem se spoštuje mednarodno pravo in je zadoščeno pravici. Le tako bomo dosegli pravičen in trajen mir," je pozval dr. Golob.