Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade v Buči: Danes smo vsi Ukrajinci in povezani kot še nikoli

Predsednik vlade dr. Robert Golob se na osebno povabilo predsednika Ukrajine Volodimirja Zelenskega mudi na dvostranskem obisku v Ukrajini.
Prihod predsednika vlade Roberta Goloba z delegacijo v Kijev. V ozadju vlak.

Prihod predsednika vlade Roberta Goloba z delegacijo v Kijev | Avtor: Nebojša Tejić/STA

1 / 19

Slovenski premier se je z delegacijo srečal z ukrajinskim državnim vrhom, se v Buči udeležil slovesnosti v spomin na civilne žrtve vojne, sodeloval pa bo tudi na vrhu o ruski odgovornosti za vojne zločine v Ukrajini.

"Želimo izkazati politično podporo v luči vsestranske pomoči Slovenije Ukrajini v težkih časih ruske vojaške agresije. Želimo tudi potrditi našo zavezanost politiki ozemeljske celovitosti Ukrajine v okviru njenih mednarodno priznanih meja. Zagotovili bomo nadaljnjo humanitarno pomoč in prispevali pri povojni obnovi," je ob prihodu v ukrajinsko prestolnico poudaril premier dr. Golob. 
 
Slovenija je zainteresirana za sodelovanje pri okrevanju Ukrajine. Predsednik vlade je zato v pogovoru z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim izpostavil, da smo se pripravljeni angažirati pri obnovi harkivske regije, predvsem mesta Izjum. Tudi sicer je samo mesto Harkiv pobrateno z Mariborom, tamkajšnjih slovenski konzulat pa je ruska raketa uničila v prvih dneh agresije. Predsednik vlade se je s predsednikom Zelenskim pogovarjal tudi o ukrajinskem približevanju Evropski uniji in zvezi Nato. "Slovenija pozdravlja odločitev Evropskega sveta o podelitvi kandidatskega statusa Ukrajini. Gre za pomemben signal ukrajinskemu narodu, da ruska agresija ne bo ustavila njihovega upanja po svobodnem in demokratičnem svetu." 
 
Slovenski premier se je v Kijevu srečal tudi z gostiteljem, predsednikom ukrajinske vlade Denisom Šmihalom. Izrazil je polno politično podporo ukrajinskemu državnemu vrhu in solidarnost z ukrajinskim narodom. Poudaril je tudi zainteresiranost slovenske strani, da se začne že zdaj aktivno razmišljati o tem, kako sodelovanje, ki se je vzpostavilo v času ruske agresije, nadgraditi v povojnem obdobju. Ukrajinski trg slovenskim podjetjem namreč ni nepoznan in bilo bi dobro, da se še zdaj nastavijo trdni temelji bodočih gospodarskih odnosov. Sicer pa se je predsednik vlade s svojim gostiteljem dotaknil tudi zunanjepolitičnih tem, med drugim kandidature Slovenije v Varnostni svet Organizacije združenih narodov, in se zahvalil ukrajinski strani za podporo slovenskim naporom za nestalno članstvo na bližajočih se volitvah v New Yorku.  
 
Ob prvi obletnici osvoboditve ukrajinskega mesta Buča in umika ruskih vojaških sil je tam potekala slovesnost v spomin na civilne žrtve vojne. Že v prvih dneh vojne je namreč v Buči prišlo do srditih bojev, ruske sile pa so zagrešile hude vojaške zločine, zato je mesto danes simbol vztrajnosti, moči in odpornosti ukrajinskega naroda v boju proti agresorju. Na spominski slovesnosti v Buči je ob dvigu nacionalne zastave Ukrajine ob obeležju borcem teritorialne skupnosti Buče zbrane čustveno nagovoril ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Podelil je tudi državna odlikovanja posameznikom, nekaterim tudi posthumno, za vsa prizadevanja pri osvobajanju mesta. Poleg slovenskega premierja sta se je udeležila tudi predsednika vlad Hrvaške Andrej Plenković in Slovaške Eduard Heger ter predsednica Moldavije Maija Sandu.
  
Zbrane je, delno v ukrajinskem jeziku, nagovoril tudi predsednik vlade dr. Golob: "Ni lahko biti na tem mestu. Eno je slišati o tem, kar se je tu zgodilo. Drugo pa je dejansko biti tukaj in to začutiti. In ko to doživiš, se zamisliš o veliko stvareh." Dodal je, da so se ruski vojaki v Buči znesli nad nedolžnimi ljudmi ter da vojna ni in ne more biti izgovor za brezpravje in nekaznovanost. "Danes smo vsi mi Ukrajinci in smo povezani, kot še nikoli. Slava Ukrajini," je sklenil.