Skoči do osrednje vsebine

Pilotni razpis za krepitev podpornega okolja v kulturi

Ministrstvo za kulturo je objavilo javni razpis za izbor projektov, ki vsebinskim mrežam, stanovskim organizacijam in nevladnim organizacijam v kulturi omogoča krepitev kompetenc in razvoj podpornih vsebin za njihovo delovanje. Razpis je odprt do 8. maja 2023.

Z današnjim dnem je objavljen Javni razpis za izbor projektov krepitve podpornega okolja v kulturi v letu 2023. Pilotni razpis je namenjen krepitvi kompetenc in razvoju podpornih vsebin, Ministrstvo za kulturo pa bo izbranim prijaviteljem namenilo skupaj 150.000,00 evrov.

Pripravo razpisa smo na Ministrstvu za kulturo začeli na podlagi dialoga z različnimi skupinami s področja kulture ter ob upoštevanju njihovih priporočil razvoja kulturnega sektorja. Nov kulturni model in vizija kulturne politike, ki jo na Ministrstvu skozi ključne reformne procese že izvajamo, vključujeta tudi močne in kompetentne nevladne organizacije, njihove vsebinske mreže in stanovske organizacije ter posameznice in posameznike na področju kulture. Stabilno in profesionalno podporno okolje je ključno za prebojno delovanje delavk in delavcev v kulturi. Do zdaj se na področju kulture financiranje vsebinskih mrež, ki ga pristojnim ministrstvom nalaga Zakon o nevladnih organizacijah, še ni izvajalo. Pilotni razpis je tako tudi priložnost, da s skrbno analizo prijav in potreb na terenu ter rezultatov to področje na ministrstvu razvijamo tudi še naprej.

Razpis je razdeljen v tri sklope: podporne projekte vsebinskih mrež za nevladne organizacije v kulturi (skrbijo za izobraževanje, raziskovanje, mreženje, zagovorništvo in drugo), podporne projekte stanovskih organizacij v kulturi (združujejo posameznike ali nevladne organizacije iz enega ali največ dveh področij kulture) ter nevladne organizacije v kulturi, ki izvajajo podporne vsebine (projekte ali aktivnosti, namenjene na primer arhiviranju, organizaciji predavanj in delavnic in drugo).

Zainteresirani prijavitelji se bodo lahko o razpisu in prijavi informirali na inštrukcijah, ki bodo v veliki sejni sobi v pritličju na Ministrstvu za kulturo (Maistrova 10) v četrtek, 6. aprila, ob 9.30.

Razpis je odprt do 8. maja 2023.