Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar na Ministrstvu za evropske in zunanje zadeve Samuel Žbogar na političnih konzultacijah v LRK

Slovenski državni sekretar na Ministrstvu za zunanje in evropske zadeve Republike Slovenije Samuel Žbogar se je od 17. do 19. januarja 2023 mudil na političnih konzultacijah v Ljudski republiki Kitajski (LRK). 18. januarja je v Pekingu obiskal Ministrstvo za trgovino LRK, kjer se je sestal z namestnikom ministra za trgovino Ling Jijem. Pred tem se je v Šanghaju srečal s predstavniki slovenskega gospodarstva. 19. januarja so sledile politične konzultacije med državnim sekretarjem Žbogarjem in namestnikom zunanjega ministra Deng Lijem na Ministrstvu zunanje zadeve LRK v Pekingu.
Pogovori državnega sekretarja Žbogarja z namestnikom zunanjega ministra Deng Lijem

Pogovori državnega sekretarja Žbogarja z namestnikom zunanjega ministra Deng Lijem

Državni sekretar Žbogar je na političnih posvetovanjih dejal, da praznovanje 30. obletnice vzpostavitve diplomatskih odnosov izpostavlja prijateljsko sodelovanje in plodne rezultate za obe strani. Poudaril je, da letos Republika Slovenija in LRK odpirata novo poglavje sodelovanja na bilateralnih in multilateralnih platformah. Državni sekretar Žbogar je poudaril, da vidi v tem dobro priložnost za poglobitev sodelovanja v gospodarstvu, trgovini, kulturi in izobraževanju.

Namestnik zunanjega ministra Deng Li je dejal, da se prijateljski odnosi med državama vse od vzpostavitve diplomatskih odnosov med LRK in Slovenijo razvijajo v duhu medsebojnega spoštovanja in medsebojnega zaupanja ter da so rezultati tega sodelovanja vse bolj vidni.

Državni sekretar Žbogar je po političnih konzultacijah obiskal Muzej prepovedanega mesta, kjer se je srečal z direktorjem Wang Xudongom, nato pa si je ogledal tudi Antični observatorij Peking. Tam se je srečal s predstavniki antičnega observatorija, Pekinške akademije znanosti in tehnologije ter Pekinškega planetarija.

Eden od namenov obiska je bil tudi pogovor o organizaciji razstave dokumentov slovenskega matematika, astronoma, kartografa, diplomata, humanista, misijonarja in jezuitskega teologa Ferdinanda Avguština von Hallersteina (kitajsko Liu Songlinga, 1703-1774), ki je petintrideset let preživel na cesarskem dvoru cesarja Qianlonga kot vodja cesarskega astronomskega urada in odbora za matematiko in leta 2023 v Pekingu pridobil čin tretjega uradnika kitajskega dvora.