Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar dr. Andrej Benedejčič na obisku na Slovaškem

Državni sekretar za nacionalno in mednarodno varnost v kabinetu premierja dr. Andrej Benedejčič se je danes mudil na obisku pri direktorju Urada varnostnega sveta Slovaške republike Pavlu Franku v Bratislavi.
Državni sekretar dr. Andrej Benedejčič in direktor slovaškega urada varnostnega sveta Pavel Franko stojita pred zastavami.

Državni sekretar za nacionalno in mednarodno varnost dr. Andrej Benedejčič se je v Bratislavi srečal z direktorjem Urada varnostnega sveta Slovaške republike Pavlom Frankom.

1 / 2

Kot sekretarja svetov za nacionalno varnost obeh držav sta sogovornika izmenjala poglede na sedanje izzive, s katerimi se soočata Slovenija in Slovaška. Posebno pozornost sta namenila ruski agresiji nad Ukrajino in pomoči, ki jo obe državi zagotavljata ukrajinski strani. Prav tako sta izmenjala izkušnje o delovanju obeh svetov za nacionalno varnost in proučila možnosti za poglobitev medsebojnega sodelovanja.

Na Slovaškem je od lanskega leta prisoten največji kontingent Slovenske vojske v tujini, ki deluje pod okriljem Natove dejavnosti okrepljene pozornosti (angleško enhanced Vigilance Activities – eVA). Državni sekretar dr. Benedejčič je zato med drugim poudaril odločenost slovenske strani, da še naprej aktivno prispeva h krepitvi obrambne in odvračalne drže na vzhodnem krilu zavezništva. Prav tako je izpostavil pomen vaj kriznega upravljanja, kot je bila nedavna Natova CMX 2023.

V okviru obiska na Slovaškem se je dr. Benedejčič srečal tudi s slovaškim zunanjim ministrom Rastislavom Káčerjem, z državnim sekretarjem slovaškega obrambnega ministrstva Marianom Majerjem in z državnim sekretarjem slovaškega notranjega ministrstva Tomášem Opartyjem. S sogovorniki se je med drugim pogovarjal o dvostranskem sodelovanju na obrambnem in varnostnem področju, izmenjal poglede na razmere na Zahodnem Balkanu in stanju na področju migracij.